Ukrainassa otetaan tänä vuonna käyttöön merkittävä muutos joulunvietossa, kun maassa siirrytään viettämään joulua 25. joulukuuta ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen. Tämä päivämäärän vaihdos symboloi Ukrainan irtiottoa Venäjän vaikutusvallasta ja sen ortodoksisesta juliaanisen kalenterin mukaan vietettävästä joulusta, joka on 7. tammikuuta. Historiallisesti Ukraina vietti viimeksi joulua 25. joulukuuta vuonna 1917.

Muutos ilmentää Ukrainan pyrkimystä lähentyä Eurooppaa ja läntisiä perinteitä, mikä konkretisoitui heinäkuussa, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti lain, joka teki joulukuun 25. päivästä virallisen joulunpyhän. Tämä päätös heijastaa myös Ukrainan halua integroitua syvemmin eurooppalaiseen kulttuuriin ja arvoihin, mikä on erityisen merkittävää maan tavoitellessa Euroopan unionin jäsenyyttä.

Joulun vietto tapahtuu tänä vuonna sodan varjossa, mikä tuo juhlaan sekä epävarmuutta että erityistä merkitystä. Sotilaallisen tuen jatkuminen ja maan tulevaisuus ovat epävarmoja, ja helmikuussa tulee täyteen kaksi vuotta Venäjän hyökkäyksen aloittamisesta. Sodasta huolimatta elämä jatkuu, ja esimerkiksi Klavdijevo-Tarasoven joulukoristetehtaalla tuotanto on jatkunut. Vaikka henkilöstö on sodan vuoksi supistunut kolmannekseen, valmistuvat käsinmaalatut joulukuusen lasipallot ja muut koristeet todistavat ukrainalaisen periksiantamattomuuden ja toivon voimaa.

Joulukoristeiden teema on muuttunut sota-aiheisemmaksi, kuvastaen miniatyyrisotilaita ja muita symbolisia esineitä, jotka kertovat tarinaa Ukrainan taistelusta ja toiveikkuudesta paremmasta tulevaisuudesta. Tämä muutos korostaa, kuinka jouluperinteet voivat heijastaa kansallista identiteettiä ja historiaa, sekä tarjota voimaa vaikeina aikoina.

Ukrainan siirtyminen läntisen kalenterin mukaiseen joulunviettoon on merkittävä askel maan identiteetin uudelleenmäärittelyssä ja sen tavoitteessa lähentyä Euroopan unionia ja sen arvoja. Tämä muutos on osa laajempaa pyrkimystä määritellä uudelleen kansakunnan tulevaisuus ja identiteetti, samalla kun se kamppailee itsenäisyytensä ja suvereniteettinsa puolesta.

Katso video alta:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta