Venäjän joukot ovat vähentäneet lentotoimintaansa ja liukupommien käyttöä sen jälkeen, kun Ukrainan armeija ampui alas kolme venäläistä Su-34-hävittäjäpommittajaa 21.-22. joulukuuta, kertoi Institute for the Study of War (ISW) 24. joulukuuta.

ISW:n raportin mukaan Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat ja sotilastarkkailija Kostiantyn Mashovets ovat sanoneet, että Venäjän joukot ovat rajoittaneet liukupommien ja ilmaiskujen käyttöä eteläisessä Ukrainassa sekä miehitettyjen lentokoneiden käyttöä Krimin lähellä.

Ukrainan ilmavoimien komentaja Mykola Oleshchuk ilmoitti 22. joulukuuta, että hänen joukkonsa olivat tuhonneet kolme venäläistä Su-34 yliäänipommittajaa etelärintamalla. Kolme päivää myöhemmin ilmavoimat raportoivat toisen Su-34-koneen ja yhden Su-30-taistelukoneen tuhoamisesta.

Aiemmin Venäjän armeija oli tehostanut liukupommien käyttöä Ukrainan joukkoja vastaan Dnipro-joen länsirannalla osittain siksi, että Ukraina oli tukahduttanut Venäjän kauaskantoisen tykistön alueella, ISW:n mukaan.

”Venäjän liukupommihyökkäysten jatkuva väheneminen Hersonin alueella saattaa tarjota Ukrainan joukoille mahdollisuuden toimia vapaammin lähialueilla länsirannalla ja perustaa turvallisemman aseman itärannalle tulevia operaatioita varten, jos Ukrainan ylin komento niin päättää”, lukee ajatushautomon arviossa.

24. joulukuuta mennessä Ukrainan sotilaat pitävät asemia Dnipro-joen itärannalla Hersonin alueella, mutta kumpikaan osapuoli ei ole tehnyt vahvistettuja edistysaskelia alueella, lisäsi ISW.

Ukraina on tehnyt iskuja itäiselle rannalle, jonka Venäjän joukot ovat valloittaneet täysimittaisen invaasion alussa helmikuussa.

Venäjän joukot käyttävät raporttien mukaan liukupommihyökkäyksiä pitääkseen venäläiset lentokoneet 50–70 kilometrin päässä taistelulinjasta.

ISW:n mukaan Venäjän vähentynyt liukupommien käyttö viittaa siihen, että Venäjän sotilasjohto on huolissaan Ukrainan ilmatorjuntakyvystä viimeaikaisten hävittäjäkoneiden tappioiden jälkeen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta