lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän kyberiskut Suomen Tilastokeskusta vastaan ovat jälleen osoittaneet kybermaailman uhkien todellisuuden. Viime aikoina Tilastokeskuksen internetsivut ovat kokeneet toistuvia pommituksia Venäjältä, mikä herättää huolta ja vihaa suomalaisissa. Kyberhyökkäykset ovat nykyaikana yleistyvä valtioiden välisen konfliktin muoto, ja Venäjän toiminta on herättänyt kansainvälistä huomiota ja tuomioita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä kohdistaa kyberiskuja naapurimaihinsa. Venäjän tavoitteena on usein kylvää epävarmuutta, horjuttaa luottamusta valtion instituutioihin ja häiritä normaalia elämää. Suomen kohdalla iskut tuntuvat vieläkin henkilökohtaisemmilta, sillä maat jakavat pitkän rajan ja monimutkaisen historian.

Tällaiset iskut herättävät vakavia kysymyksiä kansainvälisestä oikeudesta ja valtioiden välisistä suhteista kyberavaruudessa. On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö työskentelee yhdessä määritelläkseen ja toteuttaakseen sääntöjä, jotka rajoittavat valtioiden toimintaa kyberavaruudessa ja asettavat seuraukset niille, jotka rikkovat näitä normeja.

Suomi on tunnetusti korkean teknologian maa, jossa on vahvat kyberturvallisuustaidot. Tämä viimeisin iskujen aalto ei ole murtanut suomalaisten tahtoa, vaan pikemminkin yhdistänyt kansaa ja kansainvälisiä kumppaneita puolustamaan avointa, turvallista ja vapaata internetiä. On selvää, että tällainen toiminta, joka pyrkii vahingoittamaan ja terrorisoimaan maata, on paitsi tuomittavaa, myös vastoin kansainvälisen yhteisön arvoja ja periaatteita. Suomi, yhdessä muiden maiden kanssa, jatkaa työtään vastustaakseen ja torjuakseen tällaisia uhkia, vahvistaakseen kansainvälistä yhteistyötä ja edistääkseen kyberavaruuden rauhaa ja vakautta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö