Lukuaika: < 1 minuutti

Muistatko, kun viime vaalien aikaan levisi villi huhu, jonka mukaan voitaisiin äänestää kirjoittamalla ehdokkaan nimi äänestyslippuun numeron lisäksi? No, tässäpä tarina siitä, miten lampaita vedätettiin kuin pässiä narussa!

Kansan keskuudessa kiersi tarina, joka kuulosti vähän tältä: “Kuulkaas ystävät, nyt on uusi vaalikikka! Äänestyslippuun ei riitä pelkkä numero, koska niitä voi väärentää, vaan kirjoita siihen myös ehdokkaan nimi. Näin varmistat, että äänesi menee perille.” Kuulostaa järkevältä, eikö? No ei todellakaan!

Tämä neuvo oli kuin huonon vitsin juoni. Kuvittelepa vaalivirkailijan ilme, kun hän löytää lippuja, joissa lukee “1234, Maija Mehiläinen” tai “5678, Pekka Puupää”. Eihän tämä ole nimienkeruulista, vaan vakava vaalitapahtuma!

Vaalivirkailijat olivatkin varmasti ymmällään nähdessään näitä “luovasti” täytettyjä lippuja. Joku oli ehkä piirtänyt jopa sydämiä tai hymiöitä ehdokkaan nimen viereen. “Katsokaa, tässä on ehdokkaan fani!”, he ehkä ajattelivat.

Mutta mitä oikeasti tapahtuu, kun kirjoitat äänestyslippuun ehdokkaan nimen? No, se hylätään armotta. Vaalilaki on tässä asiassa yhtä joustamaton kuin pässi, joka ei suostu liikkumaan minnekään. Sinun äänesi, joka oli tarkoitettu demokratian juhlaksi, päätyykin hylättyjen äänten surulliseen kasaan.

Joten älä usko, jos joku vielä yrittää vedättää sinua tällä vanhalla tempulla. Äänestyslippuun tulee kirjoittaa vain ja ainoastaan ehdokkaan numero, ei nimiä, ei sydämiä, eikä varsinkaan pässin kuvia.

Vaaleissa, kun astut uurnan äärelle, muista tämä: älä ole se pässi, joka menee narun päässä. Kirjoita vain numero, niin äänesi lasketaan mukaan, eikä sinua vedetä höplästä.

Lue myös:

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö