Lukuaika: 2 minuuttia

Suomen luonto tarjoaa monipuolisia ja upeita kokemuksia matkailijalle ympäri vuoden. Erityisesti kesäaikaan on ihanteellista suunnata retkelle tutustumaan villiin kauneuteen ja nauttimaan luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta.

Retkikohteeksi voi valita esimerkiksi kansallispuiston, luonnonpuiston tai retkeilyalueen. Näissä kohteissa on mahdollista tutustua monipuoliseen kasvillisuuteen ja eläimistöön, sekä ihastella upeita maisemia ja näköaloja. Metsäiset alueet tarjoavat mukavia, luonnollisia polkuja vaellukseen ja patikointiin, kun taas järvet ja merenrannat ovat loistavia paikkoja retkeillä ja rauhoittua vaikkapa kalastukseen.

Retkeillessä on hyvä muistaa huolehtia omasta turvallisuudesta sekä luonnon kunnioittamisesta. Luonnonvaraiset eläimet ovat arkoja ja niitä ei saa häiritä, joten on tärkeää pysyä poluilla ja noudattaa luonnonsuojelualueiden sääntöjä. Retkellä kannattaa myös varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin ja ottaa mukaan riittävästi juotavaa ja evästä. Jokamiehenoikeudet antavat mahdollisuuden liikkua vapaasti luonnossa, mutta muista kunnioittaa myös yksityisomistuksessa olevia alueita ja välttää niitä.

Luontoon retkeilemällä pääsee paitsi nauttimaan kauniista maisemista ja raikkaasta ilmasta, myös oppimaan uutta ja kehittämään taitoja. Monissa retkikohteissa järjestetään opastettuja retkiä, joissa saa lisätietoa alueen historiasta, kasvillisuudesta ja eläimistöstä. Retkeilemällä voi myös kehittää esimerkiksi kartanlukutaitoa ja suunnistustaitoja.

Luonnonläheisen kokemuksen saa myös yöpymällä luonnossa. Telttailu ja retkeilymökkeily ovat suosittuja tapoja viettää aikaa luonnossa. Raikkaan ilman ja rauhallisten yöunien jälkeen on ihana herätä aamulla lintujen lauluun ja nauttia aamukahvit maisemia ihaillen.

Retkeilyä voi harrastaa niin yksin, ystävien tai perheen kanssa. Luonnossa liikkuminen edistää terveyttä ja hyvinvointia ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden rentoutumiseen ja arjesta irtautumiseen. Monet tutkimukset ovat osoittaneet luonnolla olevan positiivinen vaikutus ihmisten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Lyhyemmätkin retket luontoon auttavat rentoutumaan ja virkistäytymään. Esimerkiksi päiväretkellä voi käydä tutustumassa läheisempänä sijaitseviin luontokohteisiin tai vain viettää aikaa metsässä kävellen ja marjastellen.

Matkalla luontoon saa takuulla mielen virkistymään ja upeita elämyksiä. Suomessa riittää upeita luontokohteita, joten mikset suuntaisi seuraavalle retkelle villiin kauneuteen? Muista vain ottaa mukaan roskapussi ja jättää luonto niin kauniina kuin sen löysitkin. Hyvällä retkifiiliksellä ja vastuullisella toiminnalla voimme kaikki nauttia Suomen upeasta luonnosta myös tulevaisuudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö