Lukuaika: 2 minuuttia

Kestävän kehityksen aihe on ollut vahvasti esillä viime aikoina, kun ilmastonmuutoksen ja ympäristön tilan huononemisen vaikutukset ovat tulleet yhä ilmeisemmiksi. Ratkaisujen löytäminen kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi on noussut tärkeäksi tavoitteeksi monille aloille, ja erityisesti yritykset ovat ottaneet haasteen vastaan.

Suomessa on nähty useita huippusuorituksia kestävien ratkaisujen alalla. Esimerkiksi energia-alalla Suomi on noussut maailman johtavaksi maaksi uusiutuvan energian käytössä ja energiatehokkuudessa. Viime vuonna Suomen sähköntuotannosta yli 45% tuotettiin uusiutuvalla energialla, mikä on maailmanlaajuisesti vertailtuna erittäin korkea luku. Samalla Suomen energiatehokkuus on kehittynyt huomattavasti ja tavoitteena on saavuttaa jopa 50% säästö energiankulutuksessa vuoteen 2030 mennessä.

Toinen esimerkki kestävän kehityksen huipputuloksista löytyy muovin kierrättämisestä. Suomessa on kehitetty uudentyyppinen teknologia, joka pystyy kierrättämään muovia monipuolisemmin ja tehokkaammin kuin aiemmat menetelmät. Tämä on johtanut siihen, että Suomessa kierrätetään huomattavasti enemmän muovia kuin monessa muussa maassa. Esimerkiksi vuonna 2019 yli 40% Suomessa kerätyistä muovipakkauksista kierrätettiin uudelleen, kun taas esimerkiksi EU-maissa keskimääräinen kierrätysaste oli vain 29%.

Myös metsätaloudessa Suomessa on saavutettu maailmanluokan tuloksia kestävien ratkaisujen käytössä. Suomessa metsät pyritään käyttämään kestävästi hyväksi, ja metsätalouden toimijat ovat kehittäneet uusia innovatiivisia tapoja hyödyntää metsien tarjoamia resursseja ilman, että metsät kärsivät ylikäytöstä. Tämä on johtanut siihen, että Suomen metsät kasvavat nykyään enemmän kuin niitä hakataan, mikä on merkittävä saavutus.

Yritykset ovat myös ottaneet vastuun kestävyydestä ja pyrkineet löytämään kestäviä ratkaisuja liiketoimintaansa. Monet suomalaiset yritykset ovat kehittäneet uusia innovaatioita ja tuotteita, jotka edistävät kestävää kehitystä ja auttavat vähentämään esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä. Tällaiset ratkaisut ovat tärkeitä, kun tavoitteena on päästä lähemmäs kestävän tulevaisuuden tavoitteita.

Suomessa on myös panostettu vahvasti kiertotalouteen, jossa pyritään hyödyntämään resursseja mahdollisimman tehokkaasti ja vähentämään jätteen määrää. Tämä on johtanut siihen, että Suomessa kierrätetään ja hyödynnetään jätettä huomattavasti enemmän kuin monessa muussa maassa.

Huipputulokset kestävien ratkaisujen käytössä osoittavat, että Suomessa on vahvaa osaamista ja halua edistää kestävää kehitystä. Tämä onkin tärkeää, sillä haasteet kestävän tulevaisuuden rakentamisessa ovat suuria ja edellyttävät yhteistyötä eri alojen ja maiden välillä. Huippusuoritusten myötä Suomi voi toimia esimerkkinä ja innoittajana muille maille kestävien ratkaisujen löytämisessä ja käyttöönotossa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö