Suomessa on pitkät perinteet korkeatasoisesta ja monipuolisesta koulutuksesta. Yliopistot ovat tarjonneet mahdollisuuden hankkia korkeakoulututkintoja ja kehittää omaa osaamistaan jo monta sukupolvea. Kuitenkin kaikki eivät aina pysty hyödyntämään yliopiston tarjoamia mahdollisuuksia esimerkiksi erilaisten elämäntilanteiden tai taloudellisen tilanteen takia. Tähän tarpeeseen vastatakseen syntyi idea yhteisöllisestä yliopistosta.

Yhteisöllinen yliopisto aloitti toimintansa vuonna 2010. Idean taustalla oli kaksi tamperelaista naista, jotka halusivat tarjota kaikille mahdollisuuden oppia ja kehittää omaa osaamistaan ilman esteitä. He huomasivat, että yliopistojen tarjonta oli usein suunnattu vain tiettyyn ikäryhmään tai tiettyihin koulutusaloille ja halusivat luoda konseptin, joka olisi avoin kaikille.

Yhteisöllinen yliopisto toimii rinnakkain perinteisten yliopistojen kanssa, täydentäen niiden tarjontaa. Sen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja vertaisoppimiseen. Jokainen voi osallistua ja tarjota omia taitojaan opetukseen, oli sitten kyseessä keittiötaidon opettelu tai keskusteluryhmän vetäminen. Myös opetustiloja voi käyttää jokainen, eikä osallistuminen vaadi opiskelijaksi ilmoittautumista tai pääsykoetuloksia.

Yhteisöllisen yliopiston tarjonta on laaja ja monipuolinen. Se tarjoaa muun muassa erilaisia kieli-, kulttuuri-, ja taidekursseja sekä mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa tai osallistua keskusteluryhmiin. Lisäksi siellä voi oppia uusia taitoja kuten kokkausta, ompelua tai tietokoneen käyttöä. Yhteisöllinen yliopisto tukee myös yrittäjyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden kehittää liikeideoita ryhmässä.

Koen, 35, on osallistunut yhteisöllisen yliopiston toimintaan jo usean vuoden ajan. Hän kertoo, että yhteisöllinen yliopisto on antanut hänelle mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja kehittää itseään ilman taloudellista taakkaa. ”Olen aina halunnut opiskella lisää, mutta en ole voinut sitä tehdä perheeni ja työni takia. Yhteisöllinen yliopisto on ollut minulle todellinen pelastus ja olen oppinut paljon uutta ja tutustunut samalla uusiin ihmisiin”, Koen sanoo.

Yhteisöllinen yliopisto on saanut paljon positiivista palautetta opiskelijoiltaan. Monet ovat kiittäneet sen tarjoamasta tuesta ja mahdollisuudesta kehittää itseään ilman paineita. ”Yhteisöllinen yliopisto on paikka, jossa saa olla oma itsensä ja oppia ilman pelkoa epäonnistumisista. Siellä vallitsee todellinen yhteisöllisyyden ja oppimisen ilmapiiri”, eräs opiskelija kertoo.

Yhteisöllinen yliopisto on kasvanut vuosien varrella ja nyt sillä on jo useita toimipisteitä ympäri Suomea. Sen suosio on kasvanut ja se on saanut paljon tunnustusta innovatiivisesta toimintamallistaan. Yhteisöllisen yliopiston tarina on todellinen esimerkki siitä, kuinka unelmista voi tulla totta ja kuinka yhteisöllisyys ja vertaisoppiminen voivat luoda upeita mahdollisuuksia kaikille oppijoille.

Yhteisöllinen yliopisto on todellinen unelmien lähtöpaikka, jossa jokainen voi kehittää itseään ja oppia uutta. Se on avoin kaikille ja tarjoaa mahdollisuuden oppia vaikka koko elämän ajan. Sen tarina on inspiroiva esimerkki yhteisöllisyyden voimasta ja siitä, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta