Lukuaika: < 1 minuutti

Operaatio saaristo oli laajamittainen meripelastustehtävä, joka suoritettiin Suomen saaristomerellä kesällä 2018. Tehtävän tarkoituksena oli pelastaa vaarassa olevia ja kadonneita ihmisiä sekä toimia mahdollisina apuna muissa merellisissä onnettomuuksissa.

Operaatio käynnistyi, kun meripelastuskeskus sai hälytyksen kahdesta turmaveneestä saaristomerellä. Veneiden oli ilmoitettu ajautuneen kalliolle ja niissä oli yhteensä kahdeksan henkilöä. Pelastusviranomaiset aloittivat välittömästi etsintä- ja pelastustoimet.

Operaatio saaristo laajeni nopeasti, kun meripelastuskeskus sai lisää hälytyksiä useista muista saaristomerellä sijaitsevista onnettomuuksista. Etsittävien joukossa oli mökkiläisiä, purjehtijoita ja kalastajia, jotka olivat joutuneet vaikeuksiin merellä. Lisäksi useita veneitä oli kadonnut tai ajelehtinut ilman miehistöä saaristomerellä.

Tehtävän suorittamiseen osallistui useita pelastuslaitoksen ja merivartioston aluksia sekä vapaaehtoisia veneilijöitä. Lisäksi apuna oli ilmavoimien helikopteri, joka mahdollisti laajemman etsintäalueen kattamisen ja nopeutti pelastustoimia.

Pimeys ja vaikeat sääolosuhteet vaikeuttivat etsintöjä ja pelastustoimia. Meri oli ajoittain myrskyisä ja näkyvyys huono. Vaikka merellä liikkuvilla aluksilla oli käytössään nykyaikainen teknologia ja pelastuslaitoksen ammattitaitoista henkilökuntaa, etsinnät olivat haastavia ja herättivät huolta kadonneiden turvallisuudesta.

Operaatio saaristo kesti useita päiviä, mutta lopulta kaikki kadonneet löydettiin ja pelastettiin. Yhteensä tehtävään osallistui yli sata henkilöä ja pelastettiin yli 20 ihmistä. Lisäksi useita veneitä ja ajautuneita aluksia saatiin palautettua omistajilleen.

Operaatio saaristo oli loistava esimerkki viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöstä pelastustehtävässä. Onnettomuuksien uhreille tarjottiin nopeasti ja ammattitaitoisesti apua, ja kadonneet löydettiin mahdollisimman nopeasti. Tehtävän onnistuminen oli kiitettävä osoitus Suomen meripelastusjärjestelmän toimivuudesta ja tehokkuudesta.

Jokainen saaressa tai merellä liikkuva ihminen voi osaltaan auttaa onnettomuustilanteessa noudattamalla turvallisuusohjeita ja raportoimalla epäilyttävistä tai vaarallisista tilanteista. Turvallisuus on kaikkien vastuulla ja huolellisuudella voidaan ennaltaehkäistä monia vaaratilanteita.

Operaatio saaristo osoitti, että meripelastus on tärkeää ja että Suomessa on toimiva järjestelmä ihmisten pelastamiseksi merellä. Toivottavasti vastaavanlaista tehtävää ei tarvitse enää koskaan toteuttaa, mutta jos tilanne vaatii, Suomen meripelastushenkilöstö on valmiina auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö