Lukuaika: 2 minuuttia

Jouluna monet meistä tuntevat kiirettä ja stressiä. Joulun valmisteluun kuuluu ostosten tekemistä, kodin siivoamista, ruoanlaittoa ja erilaisten tapahtumien järjestämistä. Lisäksi töissä ja koulussa saattaa olla kiireiden päälle vielä ylimääräisiä tehtäviä ja deadlinen lähestyminen voi tuoda lisäpaineita.

Joulun kiire kuitenkin tuo mukanaan myös paljon iloa. Joulun tunnelma syntyy usein perheen ja ystävien yhteisestä ajasta ja joulun odotuksesta. Joulunalusaikaan muistellaan usein menneitä ja suunnitellaan tulevaa. Joulukoristeet ja -valot tuovat kodin tunnelmaan lämpöä ja kaupungit koristellaan jouluvaloin ja -askarein.

Monille joulunaika on myös perinteiden aikaa. Perinteet tuovat turvaa ja tuttuja tapoja toteuttamalla joulusta tulee jokaiselle omannäköinen. Perinteitä ovat esimerkiksi joulusauna, joulukuusen koristelu, joulupöydän ruokaperinteet ja joulukirkossa käyminen.

Joulun kiireisen arjen keskellä on tärkeää muistaa pysähtyä ja nauttia hetkestä. Kiireenkin keskellä voi yrittää löytää aikaa rentoutumiselle, esimerkiksi lukemalla hyvän kirjan, kuuntelemalla joululauluja tai käpertymällä peiton alle katsomaan jouluelokuvia. On myös tärkeää muistaa, että joulu on ennen kaikkea aikaa rakkaiden ihmisten kanssa ja ei kannata stressata liikaa siitä, että kaikki ei aina mene täydellisesti.

Joulun kiire ja ilo eivät kuitenkaan rajoitu vain joulun aikaan. Nykyään elämä on usein jatkuvaa kiirettä ja arki saattaa kadota hulinan sekaan. Tämä korostuu erityisesti joulun alla, kun halutaan tehdä kaikkea mahdollista ja enemmänkin. Kuitenkin jokaisella meistä on vain rajallinen määrä tunteja vuorokaudessa ja parasta on oppia pitämään kiinni asioista, jotka todella ovat tärkeitä.

Joulun aikaan voisi olla hyödyllistä pysähtyä ja arvioida omia arvojaan ja prioriteettejaan. Usein huomaa, että joulun odotukseen käyttämänsä aika voisi jakautua paremmin tärkeimpien asioiden kesken. Keskittyminen johonkin yhteen asiaan kerrallaan voi auttaa vähentämään kiireen tunnetta ja tuoda lisää aikaa oikeasti tärkeille asioille.

Joulun kiire ja ilo kulkevat usein käsi kädessä, eikä toista voi olla ilman toista. Kiire voi saada aikaan stressiä, mutta se myös auttaa meitä arvostamaan niitä hetkiä, kun saamme rentoutua ja nauttia yhteisestä ajasta läheistemme kanssa. Jouluna muistetaan siis myös pysähtyä ja nauttia hetkestä, unohtamatta samalla arjen eksynyttä aikaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö