2024/03/28

Kestävän kehityksen edistäminen on tärkeässä roolissa maailmanlaajuisesti, ja myös Suomessa pyritään jatkuvasti kehittämään uusia ratkaisuja, joilla voitaisiin vähentää ympäristön kuormitusta ja edistää kestävää elämäntapaa. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia suomalaisia innovaatioita, jotka ovat saaneet tunnustusta kestävän kehityksen alalla ja voivat toimia esimerkkeinä muillekin.

1. Älykäs ja energiatehokas rakentaminen

Suomessa on tehty paljon työtä rakentamisen energiatehokkuuden parantamiseksi, ja tässä kehityksessä suomalaisilla yrityksillä on ollut merkittävä rooli. Esimerkiksi ruokolahtelaisen Exel Compositesin kehittämästä älykkäästä ja energiatehokkaasta rakennusmateriaalista, Exel Composites B-Blockista, on saatu hyviä tuloksia kerrostaloissa, joissa sitä on käytetty. Materiaali vähentää energiankulutusta, lisää mukavuutta asukkaille ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Myös helsinkiläinen Granlund Oy on kehittänyt älytalon konseptin, joka yhdistää rakennuksen lämmitys-, jäähdytys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tällä tavoin rakennuksen energiankulutusta voidaan optimoida ja säästää energiaa.

2. Aurinkoenergian hyödyntäminen

Suomen ilmasto ei välttämättä tunnu aurinkoenergian suhteen ihanteelliselta, mutta silti suomalaiset yritykset ovat onnistuneet löytämään innovatiivisia ratkaisuja aurinkoenergian hyödyntämiseksi. Esimerkiksi Vantaa Solar Oy on kehittänyt aurinkokeräinpaneeleja, jotka ovat erityisen tehokkaita pohjoisissa olosuhteissa. Näillä paneeleilla on pystytty tuottamaan lämpöä myös talvisin, kun aurinko paistaa alhaiselta.

Lisäksi Tampereen yliopisto on kehittänyt Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa aurinkosähköä tuottavia nanokuitukalvoja, jotka voidaan kiinnittää esimerkiksi ikkunoihin ja seinäpintoihin. Tällä tavoin aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää rakennusten energiantuotannossa vielä laajemmin.

3. Kiertotalouden ratkaisut

Kiertotalous on keskeinen osa kestävää kehitystä, ja suomalaiset yritykset ovat olleet edelläkävijöitä kehittäessään uusia ratkaisuja materiaalien uusiokäyttöön, kierrätykseen ja resurssien tehokkaaseen käyttöön.

Esimerkiksi helsinkiläinen startup-yritys RePack on luonut ekologisen ja kestävän toimituspakkauksen verkkokauppaostoksia varten. Pakkaukset ovat valmistettu kestävästä materiaalista ja ne voidaan käyttää uudelleen useita kertoja, mikä vähentää tarvetta uusien pakkausten tuottamiseen.

Myös Remeo Oy on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja materiaalivirtojen hallintaan ja kierrätykseen. Yrityksen toimintamallin avulla voidaan hyödyntää uudelleen jätteeksi luokiteltuja materiaaleja ja vähentää näin luonnonvarojen käyttöä.

4. Ekologiset siivousaineet ja kosmetiikka

Suomalaiset yritykset ovat kehittäneet myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja siivousaineille ja kosmetiikalle. Esimerkiksi Jyväskyläläinen Ekovista Oy valmistaa luonnonmukaisia ja myrkyttömiä puhdistustuotteita, jotka eivät rasita ympäristöä eivätkä ihmisten terveyttä.

Myös luonnonkosmetiikan saralla Suomella on paljon tarjottavaa maailmalle. Esimerkiksi joensuulainen Flow Kosmetiikka valmistaa kaikki tuotteensa luonnonmukaisista raaka-aineista ja käyttää tuotannossa uusiutuvaa energiaa. Yrityksen tuotteita myydään jo ympäri maailman.

Näiden esimerkkien lisäksi Suomessa on monia muitakin yrityksiä ja organisaatioita, jotka tekevät töitä kestävän kehityksen edistämiseksi. On tärkeää, että nämä innovaatiot saavat ansaitsemaansa tunnustusta ja että niiden avulla voimme pyrkiä yhä kestävämpään tulevaisuuteen. Jokainen meistä voi omalla pienellä panoksellaan olla mukana edistämässä kestävää kehitystä ja kannustaa yrityksiä kehittämään ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Yhdessä voimme saada aikaan suuria muutoksia kohti kestävämpää tulevaisuutta.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:41.45