2024/03/29

Makuupussi on ulkoilijan paras ystävä yöpymisen aikana. Se tarjoaa lämpöä ja mukavuutta lepoa vaativissa olosuhteissa, kuten teltassa tai autiotalossa. Usein kuitenkin hyvänäkin ajatuksena lähtiessä matkaan, makuupussin pituus jää huomaamatta – kunnes se tarjoaa kenties vähän liikaakin samettitunnelmia.

Liian lyhyt makuupussi on yleinen ongelma erityisesti pidempien ja/tai kookkaampien ihmisten keskuudessa. Makuupussia hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen kokoon, sillä liian lyhyt pussi ei tarjoa tarpeeksi mukavuutta ja lisälämmikettä kylmässä. Se voi myös haitata unenlaatua ja aiheuttaa siten huonon olon seuraavana päivänä.

Makuupussien pituudet vaihtelevat yleensä 160-220 senttimetrin välillä, mutta usein myös tämä mittari jää 180-190 senttimetriin. Valikoimasta löytyy toki pidempiäkin malleja, kuten 220 senttimetrin pituisia, mutta niidenkin saanti voi olla haasteellista.

Liian lyhyen makuupussin lisäksi myös sen paksuudessa ja lämpöarvossa kannattaa olla tarkkana. Ennen vuoteelle käymistä kannattaa tarkistaa, että makuupussi riittää varmasti lämmittämään oikeassa lämpötilassa. Valmistajat antavat lämpötilasuosituksia pusseilleen esimerkiksi EN 13537-standardin mukaisesti, ja näistä kannattaa pitää kiinni.

On myös hyvä muistaa, että makuupussin sisältämä täyte vaikuttaa sen lämmöneristävyyteen. Esimerkiksi untuvatäytteinen makuupussi on kevyempi ja lämpimämpi kuin muovikuitutäytteinen. Toisaalta myös täytteen paksuus ja paino vaikuttavat makuupussin lämpöarvoon, joten kannattaa harkita tarkasti, millaisissa olosuhteissa makuupussia tulee käyttämään.

Vaihtoehtoisesti voit harkita myös makuupussin lisäpeittoja tai -vuoria, jotka tarjoavat lisälämpöä ja mukavuutta varsinkin kylmillä keleillä ja pidentävät makuupussin käyttöikää. Myös makuualustan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se tarjoaa lisäsuojaa kylmältä maalta ja auttaa makuupussia säilyttämään lämmön.

Lopuksi kannattaa pysähtyä miettimään, mitä odotuksia ja tarpeita sinulla on makuupussiltasi. Jos yövyt lähinnä lämpimissä olosuhteissa, lyhyempi makuupussi voi riittää mainiosti. Jos kuitenkin suunnittelet pidempiä reissuja ja öitä viileämmissä olosuhteissa, satsaa hieman enemmän ja valitse pidemmän ja lämpimämmän makuupussin.

Muistathan myös huolehtia, että makuupussisi on tarpeeksi iso, jotta siellä on tilaa liikkua ja muutenkin nukkua mukavasti. Liian pieni pussi voi aiheuttaa ahtaan olon ja hankaloittaa yöunia.

Kun siis seuraavan kerran suunnittelet ulkoilureissua ja mietit makuupussin valintaa, muista kiinnittää huomiota sen kokoon ja lämpöarvoon. Älä anna liian lyhyen makuupussin pilata lomastasi ja lähtemällä liikkeelle pidemmän ja lämpimämmän pussin kanssa varmistat mukavat yöunet vaelluksella, festivaaleilla tai vaikka kotitarpeiksi.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:41.28