lukuaika: 2 minuuttia
Luulen, että kaikki ovat joskus kuulleet sanonnan ”hyviä asioita tulee maltilla”. Tämä pätee todellakin myös viininjuontiin. Joskus pienikin määrä viiniä voi olla nautinnollinen ja osa täydellistä makuelämystä. Tällä kertaa haluan esitellä teille tämän lauseen elävänä esimerkkinä: 40-vuotias viini kohtaa täydellisen makupalan.

Moni tietää, että viini paranee vanhetessaan, mutta harvempi on päässyt maistamaan 40-vuotiasta viiniä. Olin itsekin yllättynyt, kun sain tilaisuuden maistaa tätä harvinaista herkkua. Kyseessä oli vuosikerran 1981 Château Lafite Rothschild, yksi maailman kuuluisimmista viineistä. Viini oli säilytetty oikeissa olosuhteissa ja sen korkki oli vaihdettu muutama vuosi aiemmin. Odotukset olivat siis korkealla.

Viini kaadettiin lasiin ja korkki nostettiin pöytään tarkkailtavaksi. Ensimmäinen asia, joka pisti silmään, oli viinin syvä, tummanpunainen väri. Se viittasi siihen, että viini oli säilynyt hyvin ja ehjänä. Tuoksun voisi sanoa olevan täyteläinen, mutta pehmeä. Siitä erosivat selkeät vaniljan, tumman marjan ja tumman suklaan sävyt. Seesteinen tuoksu toi mieleen ilta-auringon lempeät säteet tuoden lämpöä ja rauhaa.

Mutta miten maku sitten vastasi odotuksia? Jo ensikulauksella tuli ilmi, että kyseessä oli todellakin hyvä viini. Täyteläinen koostumus ja pehmeät tanniinit tuntuivat suussa miellyttävästi. Viinin maku oli monivivahteinen ja syvällinen, siinä oli makeutta, hapokkuutta ja muhkeaa tanniinisuutta. Se oli kuin aalto, joka kuljetti maun vivahteita suusta toiseen. Kaiken kruunasi viinin jälkimaku, joka oli pitkä ja miellyttävä.

Mutta se täydellinen makupala, joka kruunasi koko elämyksen, oli cheddarjuustoa. Nämä kaksi makua täydensivät toisiaan täydellisesti ja saivat aikaan upean maun vuoropuhelun. Juuston suolaisuus ja rasvaisuus pehmensivät viinin makua ja toisaalta viinin happo ja tanniinit raikastivat juuston rasvaisuutta. Yhdessä ne muodostivat täydellisen makuelämysten harmonian.

Kaiken tämän jälkeen jäin pohtimaan, miten uskomattoman monipuolinen juoma viini onkaan. Se voi olla rentoutumisen väline, nautiskelujuoma tai täydellinen makupari ruoalle. Viinissä on jotain taianomaista, mikä saa ihmisen pysähtymään ja nauttimaan hetkestä.

Tätä kertausta tehdessäni huomasin hymyileväni ja sulkeutuneeni jonkinlaiseen zen-tilaan. Ehkäpä se oli viinin ja cheddarjuuston yhteisvaikutusta, ehkäpä se oli täydellisen makuelämyksen tuomaa tyytyväisyyttä. Mutta yksi asia on varma: 40-vuotias viini ja täydellinen makupala osoittivat jälleen kerran, että hyvin harkittu ja maltillinen nautinto voi tuoda suurta iloa ja tyytyväisyyttä elämään. Niin kuin sanotaan, hyviä asioita tulee maltilla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö