Sosiaalinen media on viime vuosina vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä viestintävälineistä nuorten keskuudessa. Se tarjoaa mahdollisuuden olla jatkuvasti yhteydessä ystäviin ja seurata ajankohtaisia tapahtumia ja trendejä. Samalla se kuitenkin herättää paljon kysymyksiä nuorten käyttäytymisestä ja sen mahdollisista seurauksista. Syväluotaava tutkimus nuorten ja sosiaalisen median välisestä suhteesta pyrkii antamaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Tutkimuksessa käsitellään ensin nuorten sosiaalisen median käytön laajuutta ja tapoja. Tulokset osoittavat, että lähes kaikki nuoret käyttävät ainakin yhtä sosiaalisen median palvelua useita kertoja päivässä. Suosituimpia palveluita ovat Instagram, Snapchat ja Facebook. Nuoret käyttävät sosiaalista mediaa pääasiassa viestintään ja sisällön jakamiseen, mutta myös uutisten ja tietojen seuraamiseen.

Tutkimuksessa perehdytään myös sosiaalisen median vaikutuksiin nuorten elämään. Tulokset osoittavat, että nuorten suhde itseensä ja omaan kehoonsa on muuttunut sosiaalisen median myötä. Nuoret altistuvat jatkuvasti ihanteille ja kauneusstandardeille, mikä voi johtaa heikentyneeseen itsetuntoon ja kehonkuvaan. Sosiaalisessa mediassa myös vertailu muihin saattaa aiheuttaa paineita ja ahdistusta nuorille. Tämän lisäksi tutkimus osoittaa, että sosiaalisessa mediassa harrastettu kiusaaminen ja vihapuhe voivat aiheuttaa vakavia seurauksia nuorten mielenterveydelle.

Toisaalta tutkimus myös osoittaa positiivisia vaikutuksia nuorten sosiaalisen median käyttöön. Nuoret saavat sosiaalisessa mediassa tukea ja vertaistukea esimerkiksi mielenterveysongelmiin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin. He myös voivat löytää samanhenkisiä ihmisiä ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita. Sosiaalinen media tarjoaa myös mahdollisuuden olla osa yhteisöä ja vaikuttaa asioihin, jotka ovat nuorille tärkeitä.

Tutkimuksen loppupäätelmät korostavat tarvetta nuorten mediakasvatukselle ja tietoisuuden lisäämiselle sosiaalisen median käytöstä. Nuorten on tärkeä oppia tunnistamaan ja hallitsemaan sosiaalisen median vaikutuksia omaan hyvinvointiinsa. Samalla myös vanhempien ja kasvattajien rooli nuorten mediakasvatuksessa on korostunut. Heidän tulisi olla tietoisia sosiaalisen median käytön riskeistä ja tukea nuoria niiden hallinnassa.

Lopuksi voidaan todeta, että sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja se vaikuttaa merkittävästi nuorten elämään. Syväluotaavan tutkimuksen avulla olemme saaneet paremman ymmärryksen siitä, miten nuoret käyttävät sosiaalista mediaa ja mitä vaikutuksia sillä on heidän elämäänsä. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan kehittää keinoja nuorten mediataitojen ja hyvinvoinnin edistämiseksi sosiaalisessa mediassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta