Lukuaika: < 1 minuutti
Tammikuu on jo kääntynyt huhtikuun puolelle ja Suomen luonto on heräämässä talven jälkeen. Viimeiset lumet ovat sulaneet ja puiden silmut alkavat vihdoin puhjeta kukkaan. Yksi pitkän talven ominaisuuksista ovat talvihortensiat, jotka piristävät ja kaunistavat maisemaa vaaleanpunaisilla kukillaan.

Talvihortensia tunnetaan myös nimellä lumihortensia, ja se kuuluu Hortensiakasvien heimoon. Se on monivuotinen kasvi, joka viihtyy parhaiten lehtomaisessa maaperässä ja varjoisassa paikassa. Talvihortensialla on pyöreät ja suuret lehdet, mutta sen huomionarvoisin piirre ovat sen kauniit vaaleanpunaiset kukat.

Talvihortensian kukinta alkaa yleensä huhtikuussa ja jatkuu aina kesäkuulle asti. Sen kukinnassa on kuitenkin paljon vaihtelua ja se voi vaihdella muutamasta viikosta jopa koko kesäkauden pituuteen. Talvihortensiat siis tarjoavat iloa ja kauneutta puutarhoihin pitkään.

Kukkia katsellessa on vaikea uskoa, että talvihortensia on todellakin kestävä ja kestää kylmää talvisää. Se on yksi niistä harvoista kasvilajeista, joka pystyy kukkimaan keväällä ennen kuin sen lehdet ovat edes ilmestyneet. Talvihortensia on myös tunnettu siitä, että sen kukat eivät palellu tai vaurioidu pakkasessa. Tämä tekee siitä loistavan valinnan myös pohjoisemman Suomen puutarhoihin.

Monet pitävät talvihortensiaa parhaimpana koristekasvina talvella, sillä sen kauniit vaaleanpunaiset kukat tuovat piristystä ja väriä lumenalle. Se onkin suosittu koristekasvi esimerkiksi haudoilla ja kaupunkien puistoissa. Talvihortensian kukkia voi käyttää myös leikkokukkina maljakossa tai kuivattuna osana kukka-asetelmaa.

Talvihortensian hoitaminen on melko helppoa. Sen kasteluun ja lannoitukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta se pysyy kauniina ja terveenä. Luminen talvi ei yleensä ole ongelma talvihortensialle, mutta keväällä kannattaa poistaa ylimääräinen lumi oksistolta, jotta pigmenttiä syntyy enemmän. Talvihortensia leikataan yleensä vasta kukinnan jälkeen, jotta se säilyttää kauniin kukkansa mahdollisimman pitkään.

Talvihortensian kukoistus on lyhyt mutta vaikuttava. Sen kauneus tuo valoa ja iloa kevään odotuksen keskelle. Toivomme, että pääset ihailemaan sitä myös omassa pihassasi tai kaupunkisi puistoissa. Talvihortensia on loistava esimerkki Suomen luonnon voimasta ja sen heräämisestä pitkän talven jälkeen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö