Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen Itämeren rannikko on täynnä upeita maisemia, kiehtovia kaupunkeja ja historiallisia nähtävyyksiä. Monet suomalaiset ja ulkomaalaiset matkailijat suuntaavatkin vuosittain tälle alueelle nauttimaan sen monipuolisesta tarjonnasta. Olen itsekin kulkenut useasti Itämeren rannikkoa pitkin ja voin todeta, että jokainen matka on ollut ainutlaatuinen ja opettavainen kokemus.

Matkan varrelta löytyy niin merta, saaria, kaupunkeja kuin luontoakin. Suomen pitkä rannikkolinja tarjoaa yhdistelmän kaikkea tätä ja enemmän. Jo pelkästään matkanteon suunnitteleminen saa mieleni kiihkeäksi, sillä jokaisella pysähdyksellä on tarjolla paljon nähtävää ja koettavaa.

Ensimmäisenä pysäkkimme on Turun kaupunki, joka on tunnettu kulttuuristaan ja historiastaan. Turun linna on ehdoton nähtävyys, joka tarjoaa paljon tietoa Suomen historiasta. Linna on myös näyttävässä ympäristössä, rakennettu rannalle ja se kohoaa majesteettisesti taustalla kohoavaa Aurajoen rantaa vasten. Linnaan voi tutustua joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. Suosittelen ehdottomasti ostamaan myös Turun kortin, joka tarjoaa alueen tärkeimmille nähtävyyksille edullisen yhdistelmälipun.

Seuraava pysäkki on Ahvenanmaa, joka tarjoaa rauhallisen ja kauniin vastapainon Suomen vilkkaille kaupungeille. Ahvenanmaa on saaristoalue, joka koostuu noin 6500 saaresta. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja saariston luonto on monipuolista ja vaihtelevaa. Ahvenanmaalla kannattaa ehdottomasti tehdä veneretkiä ja nauttia merellisistä maisemista. Lisäksi suosittelen pysähtymään Maarianhaminassa, jossa voi tutustua kaupungin historialliseen keskustaan ja nauttia paikallisista herkuista.

Seuraavaksi suuntaamme kohti pohjoista kohti Raahen kaupunkia. Raahessa onkin erityisen mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Raahe-arkisto, joka esittelee kaupungin historian vaiheita. Raahen kaupungintalo ja Raahen makasiinit ovat myös näkemisen arvoisia kohteita. Kaupungissa järjestetään myös vuosittain Elävän historian tapahtuma, joka tuo menneiden vuosien tunnelmaa ja nähtävää kaupunkiin.

Raahen jälkeen matkamme jatkuu kohti Oulua, joka on Pohjois-Suomen suurin kaupunki. Oulu tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, niin urbaania kaupunkikulttuuria kuin luonnonkauneuttakin. Suosittelen vierailemaan Oulun kauppahallilla, joka on täynnä paikallisia herkkuja ja erilaisia käsityötuotteita. Oulussa kannattaa myös tutustua Nallikariin ja kävellä pitkin kaunista hiekkarantaa. Oulu on myös tunnettu taiteen kaupunkina ja sieltä löytyykin monia museoita ja gallerioita, kuten Pohjois-Pohjanmaan museo ja Oulun taidemuseo.

Seuraavana etappina on Kemi, joka on tunnettu erityisesti jäämerellisestä Lumilinna-tapahtumasta, joka järjestetään joka talvi. Lumilinnassa on mahdollista yöpyä ja sieltä löytyy myös jääbaari, jossa voi nauttia juomia jäästä tehdyistä laseista. Kemin merikylpylä ja seikkailupuisto ovat myös suosittuja vierailukohteita. Kemiin kannattaa tehdä myös päiväreissu läheiselle Raanujärvelle, jossa on mahdollista kalastaa ja nauttia kauniista maisemista.

Viimeinen etappimme on Utsjoki, joka sijaitsee Suomen pohjoisimmassa kolkassa. Utsjoelta löytyy paitsi kaunista luontoa ja rauhaa, myös vahvaa saamelaiskulttuuria. Suosittelen vierailemaan Utsjoen kirkossa, joka on Suomen vanhin puukirkko. Lisäksi Utsjoen alueella voi tutustua paikalliseen saamelaiselämään ja tehdä esimerkiksi porosafareita tai vierailla saamelaisilla perinteisillä käsityömarkkinoilla. Utsjoelta löytyy myös useita upeita vaellusreittejä, jotka johdattavat upeiden maisemien ja erämaan äärelle.

Itämeren rannikkoa pitkin matkatessa huomaa nopeasti, miten monipuolinen ja kaunis Suomen luonto on. Rannikon upeat merimaisemat tarjoavat rauhoittumista ja päästävät irti kiireisestä arjesta. Lisäksi matkalla pääsee tutustumaan Suomen historiaan ja kulttuuriin, ja saa kaupunkiekskursioiden lisäksi mahdollisuuden nauttia luonnonrauhasta. Suosittelen lämpimästi lähtemään matkalle Itämeren rannikkoa pitkin, sillä se tarjoaa todellisen elämyksen ja matkaa muistellaan vielä pitkään. Matkalla pohjoiseen voi huomata kuinka maisemat muuttuvat raikkaasta mereltä pohjoisen erämaan maisemiin. Itämeren rannikko on todellinen helmi Suomen matkailussa ja tarjoaa jokaiselle jotakin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö