Suomen upeat järvet ja maisemat ovat olennainen osa suomalaista luontoa ja kansallista identiteettiä. Järvien ja maisemien kauneutta on vaikea kuvailla sanoin, sen todellinen hurma piilee näiden kohteiden rauhassa ja hiljaisuudessa. Suomen järvet ovatkin tunnettuja maailmanlaajuisesti puhtaudestaan ja raikkaudestaan. Joka vuosi tuhannet ihmiset eri puolilta Suomea ja maailmaa matkustavat ihailemaan näitä upeita kohteita ja nauttimaan niiden tarjoamasta rauhasta ja kauneudesta.

Suomen järvimaisema muodostuu järvistä, joita maiseroivat suot ja metsät. Järvet ovat syntyneet jääkauden seurauksena, ja niitä löytyy yhteensä yli 188 000 kappaletta. Suomen järvet ovat siis yksi maamme suurimmista luonnonrikkauksista, joille ei löydy vertaista muualta maailmassa. Suurimmat järvemme ovat Saimaa, Päijänne ja Inarijärvi, joista jokainen tarjoaa oman upean kokemuksensa.

Saimaa on Suomen suurin järvialue, johon kuuluu yli 13 000 saarta. Saimaalle matkustaessa voi nauttia upeasta saaristoelämästä, joka tuo mieleen vahvan vesistöperinteen ja kulttuurin. Saimaan maisemista löytyy kaikkea, mitä järvimatkailulta voi odottaa – upeita hiekkarantoja, vehreitä metsiä ja kristallinkirkasta vettä. Lisäksi Saimaan alueella pääsee tutustumaan suomalaisten suosimaan mökkielämään, jossa voi rentoutua saunan lämmössä ja ihastella järvimaisemaa.

Toinen upea järvikohde on Päijänne, joka on Suomen toiseksi suurin järvi. Päijänteellä voi nauttia upeista maisemista ja samalla tutustua suomalaiseen järvikulttuuriin. Järvellä liikkuessa voi ihailla maisemia muun muassa kajakilla tai vesibussilla matkustellen. Päijänteen monimuotoisuus tekee siitä erityisen upean kohteen. Järvellä sijaitsevat niin luonnonpuistot, vanhat sotilassairaalat kuin myös vehreät rannat ja karut kalliojyrkänteet. Ympäristöään kunnioittavana kohteena Päijänteen rannat tarjoavat myös hyvät puitteet ekologiselle matkailulle.

Yksi upeimmista ja samalla myös erikoisimmista järvistämme on Inarijärvi, joka sijaitsee Suomen pohjoisimmassa kolkassa. Inarijärvi on Suomen suurin järvialue ilman saaria ja sen pinta-ala on lähes 1150 neliökilometriä. Maisemiltaan järvi on henkeäsalpaavan kaunis ja se kesyttää kävijänsä uskomattomalla puhtaudellaan ja hiljaisuudellaan. Inarijärven alueella on myös mahdollista tutustua saamelaisten kulttuuriin ja elämäntapaan sekä osallistua heidän elämyksellisille porotilavierailuilleen.

Suomen lisäksi myös maailmanlaajuisesti tunnettuja ja arvostettuja järvikohteita ovat esimerkiksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva vierailukohde Saimaannorppatilat sekä Kuusamon alueen upeat kalaisat järvet, jotka ovat tunnettuja lohikalojen sekä vaelluslohien kalastuskohteina.

Suomen järvien ja maisemien kauneus ulottuu kuitenkin laajemmalle kuin vain tunnettuihin järvikohteisiin. Jokaisena vuodenaikana Suomen luonto tarjoaa upeat maisemat, jotka ovat erityisen suosittuja valokuvaajien keskuudessa. Talvella jäätyneet järvet ja lumiset maisemat tarjoavat upeat puitteet hiihtoretkille ja pilkkikilpailuille. Keväällä järvien jäät sulavat ja maisemat heräävät uuteen eloon, kun linnut palaa

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti Prigozin propaganda Putin Raha Rauha Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus twitter Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta