Lukuaika: 2 minuuttia
Kun puhutaan väristä, useimpien ihmisten mielessä saattaa ensimmäisenä herätä ajatus luonnonväreistä, kuten sinisestä taivaasta, vihreästä nurmikosta tai punaisista kukista. Mutta värit ovat paljon enemmän kuin pelkkiä visuaalisia havaintoja, ne ovat myös osa tunteita ja mielikuvia. Nimeni on Maija ja olen taiteen ja matkailun ammattilainen. Värit ovat aina olleet läsnä niin työssäni kuin elämässäni yleensäkin. Olen kokenut maailman monien värien kautta ja haluan jakaa kanssanne tarinani ja näkemykseni värien roolista elämässäni.

Matkailu ja värit kulkevat käsi kädessä. Jo pelkästään matkakohteiden nimet herättävät mielikuvia väreistä – Karibian turkoosin sininen meri, Intian kirkkaan punaiset rakennukset ja Marokon värikkäät basaarit ovat vain muutamia esimerkkejä. Itse olen matkustanut ympäri maailmaa ja jokaisesta paikasta olen löytänyt uusia vivahteita ja sävyjä, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen muistiini.

Aloittaessani taiteen opiskelun, huomasin pian kuinka väreillä on suuri vaikutus taiteeseen. Värit pystyvät välittämään tunnetiloja ja luomaan tunnelmia teoksiin. Jokaisella värillä on oma merkityksensä ja se tuo mukanaan oman symboliikkansa. Esimerkiksi keltainen voi symboloida iloa ja aurinkoisuutta, kun taas musta voi edustaa surua ja synkkyyttä. Jo pelkästään värien yhdistelmillä voidaan luoda monia erilaisia vaikutelmia ja viestejä.

Taiteen ja matkailun yhdistäminen on ollut minulle luonteva valinta. Matkustaessani etsin aina paikkoja, joissa voin kokea erilaisia taiteenmuotoja ja saada inspiraatiota omiin töihini. Erityisen vahva elämys minulle oli matka New Yorkiin, jossa pääsin tutustumaan taidegallerioihin ja museoihin, kuten Metropolitan Museum of Artiin ja MoMA:aan. Näiden paikkojen kautta sain kokea niin maalauksen, kuvanveiston kuin valokuvauksenkin eri variaatioita ja löysin uusia tapoja lähestyä taiteen maailmaa.

Eräs matkailuuni liittyvä harrastukseni on valokuvaus. Valokuvat ovat minulle tapa ikuistaa hetkiä ja paikkoja, joista haluan aina muistaa jotain erityistä. Kameran linssin läpi näen maailman erilaisessa valossa ja huomaan yksityiskohtia, joita en muuten olisi voinut havaita. Värit näyttelevät valokuvissani suurta roolia ja ne välittävät tunnelmia ja tarinoita.

Erityisen lähellä sydäntäni ovat kuitenkin musiikki ja tanssi. Musiikki on minulle yksi voimakkaimmista tavoista välittää tunteita ja sen avulla pystyn löytämään rohkeuden sekä itseni että teosteni ilmaisemiseen. Tanssi puolestaan on keino tuntea värit ja antaa niiden johdattaa liikettäni. Tanssiessa voin yhdistää värit, musiikin ja liikkeen yhdeksi kokonaisuudeksi ja luoda näin taiteellisen ilmaisun.

Minulle värit ovat myös tapa ilmaista itseäni. Pukeutumisellani viestin siitä millainen mieliala minulla on ja haluan välittää ympärilleni positiivisuutta ja iloa. Käytänkin usein värejä pukeutumisessani ja koen sen olevan yksi tapa tuoda henkilökohtaista tyyliäni esille.

Työssäni taiteen parissa olen huomannut, että värit vaikuttavat myös ihmisten mielialoihin ja käytökseen. Esimerkiksi sairaaloissa värit voivat olla yksi osatekijä paranemisprosessissa, kun taas työpaikoilla ne voivat vaikuttaa työtehoon ja yhteistyön sujumiseen. Värit voivat myös vaikuttaa päätöksentekoon ja kulutuskäyttäytymiseen, mikä on tärkeää huomioida esimerkiksi markkinoinnissa.

Värien merkitys ja vaikutus elämääni on ollut suuri ja olen erittäin kiitollinen siitä, että olen saanut työskennellä alalla, jossa voin yhdistää kiinnostukseni taiteeseen ja matkustamiseen. Jokainen matkani ja kohtaamani taide ovat opettaneet minulle jotain uutta ja avanneet uusia näkökulmia elämään. Värit edustavat minulle luovuutta, elämän iloa ja moninaisuutta.

Ehkä tärkein asia, jonka olen värikkäästä elämästäni ja matkoiltani oppinut, on se, että maailma on täynnä kauniita ja erilaisia värejä. Elämän varrella tapahtuu ja kohtaa monia asioita, mutta se mikä todella merkitsee, on se kuinka näemme ja koemme sen kautta. Värit ovat yksi tapa tehdä elämästä rohkeampaa ja hauskempaa ja haluan kannustaa jokaista löytämään omat suosikkivärinsä ja käyttämään niitä taideteoksina itsestään ja ympäröivästä maailmasta. Värit ovat elämässäni jatkuvasti läsnä ja olen päättänyt antaa niille tärkeän roolin myös tulevaisuudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö