Lukuaika: 3 minuuttia
Finnish:

Viime vuosina teknologian käyttö lasten ja nuorten keskuudessa on lisääntynyt valtavasti. Lapset ja nuoret ovat yhä riippuvaisempia elektronisista laitteista, kuten puhelimista, tietokoneista ja tableteista. Tämän kehityksen mukana on noussut myös huoli siitä, miten teknologian runsas käyttö vaikuttaa lasten ja nuorten aivoihin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimman huolenaiheen muodostavat teknologian vaikutukset lasten ja nuorten päähän. Tutkimus paljasti, että lapset ja nuoret, jotka käyttävät paljon aikaa teknologian parissa, kärsivät usein keskittymisvaikeuksista ja muistin heikentymisestä. Heidän aivonsa myös kehittyvät eri tavalla kuin niiden, jotka eivät käytä teknologiaa yhtä paljon.

Tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten aivot ovat erittäin herkkiä ympäristön ärsykkeille ja neuroplastisiteetille eli kyvylle muokata rakenteitaan vastaamaan ympäristön tarpeita. Tämä tarkoittaa sitä, että kun lapset ja nuoret altistuvat jatkuvasti teknologian ärsykkeille, heidän aivonsa muokkautuvat vastaamaan tätä ylikuormitusta ja tämä voi johtaa pysyviin muutoksiin aivojen rakenteessa ja toiminnassa.

Erityisesti sosiaalisen median käytön on havaittu vaikuttavan lapsien ja nuorten aivoihin negatiivisesti. Tutkimuksen mukaan jatkuva altistuminen sosiaalisen median paineille, kuten tykkäysten ja kommenttien saamiselle, voi aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta lapsissa ja nuorissa. Lisäksi teknologian käytön on havaittu vaikuttavan unen laatuun, mikä voi puolestaan vaikuttaa negatiivisesti lasten ja nuorten koulumenestykseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Vaikka teknologian käytön ja aivojen välillä on selkeä yhteys, on tärkeää muistaa, että teknologia ei ole pelkästään negatiivinen asia. Nykypäivänä teknologia on tärkeä osa arkea ja se tarjoaa paljon mahdollisuuksia oppimiseen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Kuitenkin liiallinen käyttö voi johtaa haitallisiin vaikutuksiin, erityisesti lasten ja nuorten kehittyville aivoille.

On tärkeää, että vanhemmat ja kasvattajat ovat tietoisia teknologian vaikutuksista lasten ja nuorten aivoihin ja pyrkivät rajoittamaan lapsien ja nuorten teknologian käyttöä. On myös tärkeää opettaa lapsille ja nuorille terveitä tapoja käyttää teknologiaa, kuten rajoittamalla ruutuaikaa ja pitämällä taukoja aktiivisen leikin ja ulkoilun merkeissä.

Lopuksi, vanhempien ja kasvattajien tulee tarjota lapsille ja nuorille vaihtoehtoja teknologian käytölle, kuten perinteisiä pelejä ja ulkoilua. Näin he voivat kehittää muita tärkeitä taitoja, kuten sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja mielikuvitusta, jotka ovat välttämättömiä heidän terveelle kehitykselleen.

English:

In recent years, the use of technology among children and adolescents has increased significantly. Children and youth are becoming increasingly dependent on electronic devices such as phones, computers, and tablets. Along with this development, concerns have arisen about how excessive technology use affects the brains of children and youth.

According to a recent study, the biggest concern is the impact of technology on children and adolescents’ brains. The study revealed that children and adolescents who spend a lot of time using technology often suffer from difficulties focusing and memory impairments. Their brains also develop differently from those who do not use technology as much.

According to the study, children and adolescent brains are very sensitive to environmental stimuli and neuroplasticity, meaning the ability to change structures to respond to environmental needs. This means that when children and youth are constantly exposed to technology stimuli, their brains adapt to this overload, which can lead to permanent changes in brain structure and function.

In particular, the use of social media has been found to have a negative impact on children and adolescents’ brains. According to the study, constant exposure to social media pressures, such as getting likes and comments, can cause anxiety and insecurity in children and youth. In addition, the use of technology has been found to affect the quality of sleep, which can, in turn, have a negative impact on children and adolescents’ academic performance and overall well-being.

Although there is a clear link between technology use and the brain, it is important to remember that technology is not entirely negative. Nowadays, technology is an integral part of everyday life and offers many opportunities for learning and interaction with others. However, excessive use can lead to harmful effects, especially on developing brains.

It is important for parents and educators to be aware of the impact of technology on children and adolescents’ brains and to strive to limit their use of technology. It is also important to teach children and youth healthy ways to use technology, such as limiting screen time and taking breaks for active play and outdoor activities.

Lastly, parents and educators should provide children and youth with alternatives to using technology, such as traditional games and outdoor activities. This way, they can develop other important skills, such as social interaction and imagination, which are crucial for their healthy development.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö