Lukuaika: 2 minuuttia
Sijoittaminen on yksi tapa kasvattaa omaisuutta ja varmistaa taloudellista turvaa tulevaisuudessa. Viime vuosina yhä useammat sijoittajat ovat kuitenkin alkaneet kiinnittää huomiota myös vastuullisiin sijoitusvaihtoehtoihin. Kestävä sijoittaminen tarkoittaa sijoitusten tekemistä yrityksiin, jotka ottavat huomioon ympäristö-, sosiaalisen ja hallinnollisen vastuunsa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä tulisi tietää vastuullisten rahastojen valitsemisesta.

Miksi valita vastuullisia sijoitusvaihtoehtoja?

Perinteiset sijoitusvaihtoehdot, kuten osakkeet ja kiinteistöt, eivät aina ota huomioon ympäristö- ja sosiaalista vastuuta. Monet yritykset pyrkivät vain maksimoimaan voittojaan eivätkä välttämättä ota huomioon vaikutuksiaan ympäristöön tai yhteiskuntaan. Vastuullinen sijoittaminen sen sijaan pyrkii edistämään kestävää kehitystä ja ottamaan huomioon myös vastuullisten yritysten taloudellisen suorituskyvyn.

Vastuullisten rahastojen valinta

Kun haluat sijoittaa vastuullisesti, voit valita sijoitusrahastoja, jotka keskittyvät vastuullisuuteen. Näitä rahastoja löytyy erilaisiin sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin, yrityslainoihin ja kiinteistöihin. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kaikki vastuullisuuteen keskittyvät rahastot eivät ole samanlaisia. Ne saattavat keskittyä eri vastuullisuuskriteereihin tai painottaa niitä eri tavoin.

Ensimmäinen askel vastuullisen rahaston valinnassa on määritellä itselleen, millaisia vastuullisuuskriteereitä haluaa painottaa. Esimerkiksi jotkut sijoittajat haluavat välttää sellaisten yritysten rahoittamista, jotka osallistuvat asekauppaan tai lapsityövoiman hyväksikäyttöön. Toiset taas haluavat tukea yrityksiä, jotka edistävät uusiutuvien energianlähteiden käyttöä ja ympäristöystävällistä tuotantoa.

Toinen tärkeä tekijä on tutkia rahaston valintakriteereitä ja tarkastella, miten ne eroavat toisistaan. Jotkut rahastot käyttävät ESG-periaatetta (Environment, Social, Governance), kun taas toiset saattavat noudattaa tarkempia standardeja kuten UN Global Compactin periaatteita. Näiden kriteerien ymmärtäminen auttaa valitsemaan rahaston, joka vastaa omia arvoja ja tavoitteita.

Rahaston taloudellinen suorituskyky

Monet sijoittajat saattavat pelätä, että vastuulliset rahastot eivät tuota yhtä suurta tuottoa kuin perinteiset sijoitusvaihtoehdot. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että vastuullisesti toimivat yritykset voivat olla myös taloudellisesti menestyviä pitkällä aikavälillä. Vastuullisten rahastojen tuotot voivat vaihdella samoin kuin perinteisten rahastojenkin, ja sijoituspäätökseen vaikuttavat monet tekijät, kuten talouden tilanne ja markkinoiden kehitys.

Lisäksi vastuullisilla rahastoilla on myös muita etuja. Monissa rahastoissa ei ole juoksevia hallinnointipalkkioita, joten sijoittajan ei tarvitse maksaa ylimääräisiä kuluja rahaston hoitamisesta. Vastuullisesti toimivien yritysten osakkeisiin sijoittaminen voi myös vähentää sijoittajan riskiä, koska nämä yritykset pyrkivät pitkäjänteiseen ja kestävään liiketoimintaan.

Lopuksi

Vastuullinen sijoittaminen on yksi tapa vaikuttaa yhteiskuntaan ja ympäristöön positiivisesti samalla kun sijoittaa varojaan tulevaisuutta varten. Vastuullisten sijoitusrahastojen valitseminen voi tuntua haastavalta, mutta tutustumalla eri vaihtoehtoihin ja niiden valintakriteereihin voi löytää juuri omiin arvoihin sopivan vaihtoehdon. On myös tärkeää muistaa, että vastuullisuus ja taloudellinen menestyminen eivät ole toisiaan poissulkevia – päinvastoin, ne voivat kulkea käsi kädessä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml Krim kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö