Lukuaika: 2 minuuttia
Suomi on tunnettu maailmanlaajuisesti lumen ja jään maana, loputtomista metsistään sekä puhtaasta ja raikkaasta ilmastaan. Maamme luonto on arvokas ja se onkin yksi tärkeimmistä resursseistamme. Siksi onkin tärkeää, että me suomalaiset otamme vastuun ympäristöstämme ja vaalimme sitä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kestävä kehitys tarkoittaa toimintaa, joka turvaa nykyisten ja tulevien sukupolvien tarpeet, ilman että ympäristöä tai luonnonvaroja kulutetaan liikaa tai pilataan.

Suomi on jo pitkään ollut edelläkävijä kestävän kehityksen saralla. Esimerkiksi metsien kestävän hoidon ja uusiutuvan energian käyttöönotossa Suomi on maailman kärkimaita. Kuitenkin meidän on aika nostaa rimaa vielä korkeammalle ja ottaa käyttöön uusia innovaatioita ja kestävämpiä ratkaisuja ympäristön suojelemiseksi.

Yksi tärkeimmistä askeleista kohti kestävämpää tulevaisuutta on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siirtyä kohti hiilineutraalimpaa yhteiskuntaa. Suomi on jo asettanut tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, mutta tavoitteen on oltava vielä kunnianhimoisempi. Tämä edellyttää tehokkaampaa energiankäyttöä ja uusien uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinko- ja tuulivoiman, hyödyntämistä. Myös kannustimien luominen kotitalouksille ja yrityksille ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttöön kannustaa siirtymään kohti kestävää kehitystä.

Toinen tärkeä askel on muovijätteen vähentäminen ja kierrättämisen edistäminen. Valitettavasti Suomi on eurooppalaisittain yksi suurimmista muovijätteen tuottajista. Tämä ongelma on tunnistettu ja sitä vastaan on ryhdytty toimenpiteisiin, kuten muovipusseista perittävään maksuun sekä muovipullojen ja -korkkien kierrätyspantteihin. Silti meidän on löydettävä uusia ja innovatiivisia tapoja vähentää muovijätteen määrää ja lisätä sen kierrätystä.

Kestävän kehityksen edistämisessä koulutuksella ja tiedotuksella on merkittävä rooli. On tärkeää, että me suomalaiset ymmärrämme kestävän kehityksen merkityksen ja osaamme tehdä oikeita valintoja ympäristön kannalta. Koulujen ja oppilaitosten tulisi tarjota enemmän opetusta kestävän kehityksen periaatteista ja miten jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa positiivisesti ympäristöön.

Lisäksi tarvitaan panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen, jotta uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja voidaan kehittää. Suomen vahva osaaminen teknologiassa ja innovaatioissa antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää uusia kestäviä teknologioita ja liiketoimintamalleja, jotka voivat olla vientituotteita maailmalle.

Kestävä kehitys on meidän kaikkien asia ja meillä suomalaisilla on hyvät edellytykset johtaa ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Meidän on vain otettava vastuu ja tehtävä tarvittavat muutokset. Tulevaisuuden lapset ja lapsenlapset tulevat arvostamaan tekojamme ja ylpeilemään siitä, että juuri Suomi oli edelläkävijä kestävän kehityksen tiellä. Tulevaisuus on meidän käsissämme, joten toimikaamme vastuullisesti ja johtakaamme yhdessä ympäristöystävällisempään huomiseen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö