Lukuaika: 2 minuuttia
Matkailu on tärkeä osa Suomen taloutta ja yhteiskuntaa, mutta samalla se voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ympäristölle ja paikallisille asukkaille. Siksi on tärkeää, että matkailu toteutetaan kestävällä tavalla, joka ottaa huomioon ympäristön, paikallisen kulttuurin ja yhteisön tarpeet. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä kestävään matkailuun Suomessa ja esittelemme muutamia vastuullisia matkailupalveluiden tarjoajia.

Suomi on tunnettu upeista luontokohteistaan, puhtaasta ja raikkaasta ilmastaan sekä laadukkaasta ja monipuolisesta matkailutarjonnastaan. Mutta miten voimme nauttia näistä asioista samalla, kun vähennämme matkailun haitallisia vaikutuksia ympäristölle? Tärkein tekijä kestävässä matkailussa on omien valintojemme tietoinen ohjaaminen ympäristöystävällisiin ja vastuullisiin suuntiin.

Ensinnäkin, liikkuminen Suomessa kannattaa tehdä joukkoliikenteellä tai kestävillä kulkuneuvoilla, kuten pyörällä tai kävellen, aina kun mahdollista. Myös junassa matkustaminen vähentää päästöjä huomattavasti verrattuna esimerkiksi lentämiseen. Jos kuitenkin tarvitset auton vuokralle, valitse ympäristöystävällinen vaihtoehto, kuten sähköauto tai hybridimalli.

Toiseksi, majoituksen valinnassa kannattaa suosia ympäristösertifioituja hotelleja tai vaikkapa Airbnb-asuntoja, jotka ovat usein ekologisempia vaihtoehtoja. Voit myös kysyä hotelliltasi tai majoittajaltasi mitä he tekevät ympäristön hyväksi ja mitä vastuullisia toimia he ovat ottaneet käyttöön. Pienilläkin teoilla, kuten pyyhkeiden uudelleenkäytöllä ja veden säästämisellä, voi olla suuri vaikutus ympäristöön.

Kolmanneksi, tutustu kohteesi luontoon ja kulttuuriin paikallisten oppaiden avulla. He tuntevat alueen parhaiten ja voivat opastaa sinua vastuullisesti nauttimaan luonnosta ja kulttuurista. Voit myös osallistua luontoaktiviteetteihin, kuten retkeilyyn, melontaan tai pyöräilyyn, jotka eivät aiheuta suurta hiilijalanjälkeä. Muista myös jättää jälkeesi vain jalanjäljet ja ottaa roskasi mukaan luonnosta.

Lisäksi, kannattaa suosia paikallista ja sesonkien mukaista ruokaa. Suomen luonto tarjoaa monipuolisia ja herkullisia raaka-aineita, ja paikallisten tuottajien tukeminen on tärkeää paikallistalouden kannalta. Vältä myös turhien muovipakkausten käyttöä ja kierrätä mahdollisuuksien mukaan.

On myös tärkeää valita vastuullisia matkailupalveluiden tarjoajia, jotka huolehtivat ympäristöstä ja paikallisesta yhteisöstä. Suomessa on jo useita matkailupalveluihin erikoistuneita yrityksiä, jotka ovat ottaneet vastuullisuuden toimintansa ytimeen. Esimerkiksi Natura Viva tarjoaa ekologisia ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen toteutettuja elämyksiä luonnossa. Lapland Hotels -ketju on puolestaan sitoutunut ympäristövastuulliseen toimintaan ja heidän hotelleissaan on otettu käyttöön monia ympäristöystävällisiä käytäntöjä.

Lopuksi, kestävää matkailua voi harjoittaa myös kotimaassa. Suomessa on monia kauniita ja vähemmän tunnettuja matkailukohteita, jotka kaipaavat matkailijoiden huomiota ja tukea. Tutustu siis myös lähialueesi kohteisiin ja tue samalla kotimaan matkailua.

Kestävä matkailu on mahdollista ja se on meidän kaikkien vastuulla. Muistetaan siis tehdä kestäviä valintoja matkaillessamme ja suosia vastuullisia matkailupalveluiden tarjoajia. Näin voimme nauttia upeista matkailuelämyksistä samalla huolehtaen ympäristöstä ja paikallisista yhteisöistä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö