Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen luonto on yksi maamme suurimmista aarteista. Se on täynnä monimuotoisuutta ja kauneutta, joka on syvästi juurtunut suomalaisten sieluihin ja kansallisidentiteettiin. Luonto on aina ollut keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja sen merkitys kansallisidentiteetille on kiistaton.

Luonto on läsnä kaikkialla Suomessa, niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Suomalaisten suhde luontoon on aina ollut hyvin erityinen. Se on ollut meille enemmän kuin vain fyysinen ympäristö, se on ollut osa identiteettiämme ja henkistä hyvinvointiamme. Luonto on aina tuonut rauhaa ja voimaa elämäämme.

Suomen luonnon monimuotoisuus on vertaansa vailla. Meillä on yli 188 000 järveä, lukemattomia saaria ja tuhansia metsiä. Myös vuodenaikojen vaihtelu ja kauniit maisemat tekevät Suomen luonnosta ainutlaatuisen. Talvella pukeudumme lämpimiin vaatteisiin ja suuntaamme hiihtoladuille, kun taas kesällä pulahtaminen järvessä tai rentoutuminen mökillä ovat meille tärkeitä perinteitä.

Luonto on myös tärkeä osa suomalaista historiaa. Monet suomalaiset tarinat ovat saaneet alkunsa luonnosta ja sen myytteistä. Esimerkiksi Kalevala, joka on kansallisrunoilijamme Elias Lönnrotin koostama eeppinen runoelma, kertoo suomalaisista taruolennoista, jotka liittyvät vahvasti luontoon. Myös kansanperinteessä luonto ja sen elementit ovat olleet suuressa roolissa.

Luonto on myös merkittävä osa suomalaista ruokakulttuuria. Puhtaat metsät ja vuoret tarjoavat meille marjoja, sieniä ja villejä kasveja, joita käytetään monissa perinteisissä ruoissa. Myös maamme kalaisat vedet ovat tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja kala onkin usein pääroolissa esimerkiksi juhannuksen juhlapöydässä.

Suomen luonto on myös kiinteä osa suomalaista identiteettiä. Se on osa sitä, mitä me olemme ja mistä tulemme. Luonnon kunnioittaminen ja sen puolesta huolehtiminen on syvästi juurtunut suomalaisten arvoihin. Tästä kertoo esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto, joka on Euroopan vanhin ja yksi suurimmista luonnonsuojelujärjestöistä.

Suomi on myös yksi vihreimmistä maista maailmassa, ja luonto onkin tärkeä osa maamme brändiä ja tunnettavuutta ulkomailla. Matkailijat ympäri maailmaa tulevat nauttimaan kauniista ja puhtaasta luonnostamme, mikä on tärkeä osa maamme taloutta.

Luonto on myös tärkeä tekijä suomalaisten hyvinvoinnille. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyydellä on positiivisia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen ja fyysiseen terveyteen. Luonnossa liikkuminen ja sen kauneuden ihasteleminen rentouttaa ja tuo mielenrauhaa.

Onkin tärkeää, että huolehdimme luonnon säilymisestä ja sen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisestä vastuullisesti. Suomen luonto on meille arvokas ja se on osa sitä, mikä tekee meistä suomalaisia. Sen tärkeys kansallisidentiteetille on kiistaton, ja siksi sen vaaliminen ja suojelu on jatkossakin yksi tärkeimmistä tehtävistämme. Tehdään yhdessä voitavamme, jotta voimme jättää upean luontomme myös tuleville sukupolville.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö