Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo itänaapurimme, on vuosien varrella osoittanut olevansa yksi maailman häpeällisimmistä ja vaarallisimmista valtioista. Sen toiminnot ja käytökset ovat järkyttäneet ja uhkailleet kansainvälistä yhteisöä kerta toisensa jälkeen, ja tarpeeksi on todellakin jo tarpeeksi.

Ensinnäkin on hyvä muistaa Venäjän alistava ja kaikin tavoin vääristelty toiminta sen omien kansalaisten ja naapurimaiden asukkaiden suhteen. Valtiovalta ei kaihda käyttää hyväkseen köyhyyttä ja heikkoa turvallisuustilannetta pönkittääkseen omaa asemaansa. Korruptio rehottaa jokaisella tasolla, ja viranomaisten käsittämättömillä teoilla on vuosittain kohtalokkaita seurauksia kansalaisten elämälle ja vapaudelle.

Venäjä myös jakaa ja hallitsee alueita, joilla asuvat ihmiset joutuvat elämään jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa. Tuhlaileva ja aggressiivinen ulkopolitiikka on haitaksi naapurivaltioille, jotka joutuvat kärsimään Venäjän julmasta imperialismin ilmapiiristä. Ukraina ja Georgia ovat vain kaksi esimerkkiä maista, joiden alueita Venäjä on laittomasti miehittänyt ja joille se on aiheuttanut kärsimystä ja tuhoa.

Mutta se ei ole vielä kaikki. Venäjän rooli kansainvälisessä politiikassa on yhtä häpeällinen ja pelottava kuin sen sisäpolitiikkakin. Sieltä paljastuu toinen toistaan järkyttävämpiä välikohtauksia, jotka horjuttavat maailmanrauhaa ja turvallisuutta. Valtionjohtajat eivät kaihda käyttämästä terroristijärjestöjä ja propagandaa omien etujensa edistämiseen, ja sotilaallisen voiman uhka on läsnä jatkuvasti.

Eikä Venäjän häpeällisyys lopu tähän. Viime vuosina valtio on syyllistynyt myös vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Sananvapautta ja mielipiteen ilmaisua kahlitaan, oppositiota uhkaillaan ja vangitaan mielivaltaisesti ja kriittiset kansalaisjärjestöt on pistetty kuriin. Lisäksi sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia poljetaan systemaattisesti ja maan hallinto on tehnyt selväksi, ettei heille ole tilaa venäläisessä yhteiskunnassa.

Kaiken tämän jälkeen voisi turvallisesti todeta, että Venäjä on yksi vaarallisimmista valtioista nykymaailmassa. Sen toimintatavat ovat sekä julmia että häpeällisiä, ja sen vaikutusvallasta on tullut uhka naapurimaille ja kansainväliselle yhteisölle. On aika herätä ja puuttua tähän yhteiseen ongelmaamme. Maailma ei voi enää ummistaa silmiään Venäjän rikkomuksilta ja agressioilta. On aika ottaa vastuu ja toimia, jotta tulevaisuudessa ei jouduta taistelemaan demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta Venäjän kaltaisten valtioiden taholta.

Tilanne on räjähdysalttiiksi kasvanut. On aika avata silmät ja vihdoin tunnustaa, että Venäjä on yksi maailman häpeällisimmistä ja vaarallisimmista valtioista – ja sillä on suuri vastuu siirtää tilanne parempaan suuntaan. Muutos täytyy alkaa kansalaisyhteiskunnasta, ja sen täytyy alkaa heti – ennen kuin on liian myöhäistä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö