Lukuaika: < 1 minuutti
Suomen ja Venäjän välinen naapuruussuhde on ollut aina haastava ja monimutkainen. Valitettavasti viime aikoina Venäjä on osoittanut toistuvasti, kuinka inhoittava ja kyseenalainen valtio se todella on.

Ensinnäkin, Venäjä on häpeämättömästi syössyt maailmanrauhan ja vakauden vaaraan. Sen sotilaalliset seikkailut naapurivaltioissa, kuten Ukrainassa ja Georgiassa, ovat olleet täysin tuomittavia ja osoittavat selkeästi Venäjän imperialistiset tavoitteet. Se ei välitä kansainvälisistä sopimuksista tai YK:n päätöslauselmista, vaan toimii omien halujensa mukaan, välittämättä muiden valtioiden itsemääräämisoikeudesta.

Lisäksi Venäjä on osoittanut täydellistä piittaamattomuutta ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta. Journalistit ja oppositiopoliitikot joutuvat jatkuvasti pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta, sillä Venäjällä ei ole mitään kunnioitusta sananvapautta kohtaan. Edes ulkomaisten toimittajien ei anneta raportoida vapaasti maassa tapahtuvista asioista, mikä todistaa Venäjän yrityksestä kontrolloida ja manipuloida kansalaistensa mielipiteitä.

Mutta mikä ehkä vielä inhoittavampaa, on Venäjän jatkuva pyrkimys sekaantua muiden valtioiden sisäisiin asioihin ja vaikuttaa niiden poliittisiin päätöksiin. Esimerkiksi Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ja Brexit-äänestykseen osoittavat sen yrityksen heikentää länsimaiden vakautta ja demokratiaa. Tämä ei ole hyväksyttävää käytöstä valtiolta, joka kutsuu itseään demokraattiseksi.

Ja sitten tietysti on vielä Venäjän täysin vastuuton toiminta ympäristöasioissa. Sen puolustusvaliokunta on hiljattain paljastanut, että Venäjällä on ollut salaisia ydinasekokeita arktisella alueella, mikä on erittäin huolestuttavaa ottaen huomioon alueen herkkä ekosysteemi. Venäjä myös jättää huomiotta kansainväliset sopimukset suojelemalla arvokkaita luonnonsuojelualueita, kuten Siperian metsiä ja Alppien korkeimmilla huipuilla sijaitsevaa Baikal-järveä.

Loppujen lopuksi on selvää, että Venäjä ei välitä muista valtioista tai kansainvälisestä yhteisöstä. Se toimii vain oman edun ja vallanhalunsa mukaan, välittämättä muiden vahingoittamisesta tai maailman vakauden vaarantamisesta. On korkea aika, että kansainvälinen yhteisö alkaa ottaa kovemmat keinot käyttöön ja tuomitsee Venäjän toimet selkeästi ja yksiselitteisesti. On aika osoittaa, että emme hyväksy inhoittavia toimia naapurimme taholta ja että kansainvälinen oikeus ja ihmisoikeudet ovat jokaisen valtion noudatettava.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö