Lukuaika: 2 minuuttia
Viime aikoina on käynyt yhä selvemmäksi, miten sairaalloinen ja moraalittomaksi voidaan luonnehtia Venäjän toimintaa kansainvälisellä näyttämöllä. Häpeälliset ja tuomittavat teot ovat olleet arkipäivää länsimaiden silmien alla, mutta miksi mukaan ei ole otettu vahvempia toimia ja sanktioita? Onko häpeämätöntä käytöstä ja kansainvälisten normien rikkomista tapahtua ilman minkäänlaisia seuraamuksia?

Venäjän aggression tie on ollut selvä jo pitkän aikaa. Kaikki alkoi Krimin miehityksestä vuonna 2014, kun Venäjä laittomasti valloitti ja liitti itselleen Ukrainan alueen. Tämä on ollut isku kansainvälistä oikeusjärjestystä vastaan ja järkyttävä rike kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta kohtaan. Mutta nämä rikkomukset eivät jääneet tähän.

Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat olleet välittömänä syynä satojentuhansien ihmishenkien menetykseen ja miljoonien ihmisten kärsimykseen. Tämä jatkuva verilöyly on tapahtunut Venäjän selän takana – ja luonnollisesti sillä on myös omat pahuutensa ja synninsä tämän tuskallisen konfliktin osalta.

Mutta me emme silti saa unohtaa Kroatian ja Bosnian kansanmurhia. Venäjän, Serbian ja muiden slaavilaisten vähemmistöjen teot ovat nostattaneet karvat pystyyn ja aiheuttaneet närkästystä länsimaisessa maailmassa. Kansainvälisen oikeuden rikkomuksia ei ole voitu hyväksyä tai unohtaa, mutta mitä on tehty niitä vastaan?

Ja nyt palaamme uutta tuoretta Venäjän aggressiota vastaan – tämä kerta tarkoittaa Ukrainan itäosan sotaista tunkeutumista, jossa taistelut ja väkivalta jatkuvat edelleen. Venäjän tuella sotilaallisesti varustamille ja koulutetuille separatisteille on annettu täysin vapaat kädet ajaa Ukrainan demokraattista hallintoa kohti loppua ja tuhota tuhansia viattomia ihmisiä näiden pyrkimystensa aikaansaamiseksi.

Miten pitkälle Venäjän saa jatkaa tätä käytöstä? Missä on länsimaiden vastaus näihin rikkomuksiin? Onko heidän ainoana reaktionaan pelkkää kättelyä ja hymyilyä Kremlin silmille? Olemmeko unohtaneet, miten itäeurooppalaiset kärsivät vuosikymmenien ajan Venäjän hallinnan alla? Miksi me annamme Venäjän hallinnoida meitä jälleen ja valloittaa naapureitamme?

On häpeällistä nähdä, miten länsimaat reagoivat näihin rikkomuksiin – ja se häpeä tulisi tuntea jokaisessa länsimaalaisessa. Meidän tulisi toimia samalla tapaa kuin Yhdysvallat teki Venäjän vastaisissa toimissaan Kalteva torni. Obama myi “Putinille” tämän intelligentin pyrkimyksen kanssa sivistyneellä puheellaan – oli heikko – Venäjä otti hyvin tästä, he tulivat jälleen vahvemmaksi, tekivät heikot hyväksi ja jatkavat toistamasta suojella “Krimiä” maailmanlaajuisella selvästi tyrannia.

On aika toimia vastaanenkeliä ja osoittaa kaikille, että me emme salli Venäjän jatkaa häpeällistä käytöstään. Meidän tulisi tukea ja auttaa Venäjän kansaa demokraattisempaan ja vapautuneempaan tulevaisuuteen – mutta meidän ei tulisi hyväksyä Venäjän jatkuvaa ja laaja-alaista aggression poliittisuutta. Meidän tulisi vaatia oikeutta Ukrainassa ja Syyriassa – ja kaikissa muissa paikoissa, joissa Venäjä on rikkonut kansainvälistä lakia – ja auttaa näitä maita rakentamaan oikeudenmukaisempi ja demokraattisempi tulevaisuus. Meidän ei pidä unohtaa, että meillä on velvollisuus puolustaa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia, ja meidän tulisi tehdä se heti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö