Lukuaika: < 1 minuutti
Suomen naapurissa sijaitsee maailman suurin valtio, Venäjä. Maata on aina pidetty meille tärkeänä naapurina, mutta viime vuosina olen joutunut miettimään, että mitä hyvää meillä oikeastaan on tästä pohjoisen naapurimme hermoilusta ja häiriköinnistä.

Venäjän toiminta niin kansainvälisellä kuin kansallisellakin tasolla on ollut viime aikoina kerta kaikkiaan kuvottavaa. Miksi ihmeessä naapurimaamme jatkaa jatkuvaa häiriköintiään, vaikka se on selvästi haitaksi koko alueen vakaalle kehitykselle?

Vuonna 2014 Venäjä liitti laittomasti haltuunsa Krimin niemimaan Ukrainalta ja aloitti myös sodan Itä-Ukrainassa tarkoituksenaan luoda laittomasti uusi valtapyrkimys euron jälkeen. On sanomattakin selvää, että tällaiset toimet ovat täysin vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja niiden vaikutukset ovat olleet tuhoisia.

Venäjä on myös jatkuvasti sekaantunut muiden valtioiden sisäisiin asioihin, ja erityisesti sen toimet Suomen ja Naton suuntaan ovat olleet erittäin häiritseviä. Venäjä on lietsonut vihaa ja kaaosta omalla rajallamme ja pyrkinyt turmelemaan suhteitamme länteen. Tuntuu siltä, että Venäjän tarkoituksena on jatkuvasti horjuttaa vakautta ja rauhaa alueella ja aiheuttaa levottomuuksia.

Myös Venäjän sisäinen tilanne on huolestuttava. Venäjän ihmisoikeustilanne on jatkuvasti heikentynyt ja sananvapautta kavennettu. Venäjän hallinto on myös hyökännyt järjestelmällisesti oppositiopoliitikkoja ja toisinajattelijoita vastaan ja sulkenut heidät vankiloihin mielivaltaisesti.

Venäjä ei myöskään kunnioita luonnonvaroja ja ympäristöä. Se on vastuuton saasteiden tuottaja ja ydinvoimarakentaja ja jättää sen siivun ympäristöstä ja asukkaidensa turvallisuudesta huomioimatta.

En voi olla äärimmäisen pettynyt, että naapurimaamme on valinnut tällaisen toimintatavan. On aivan käsittämätöntä, kuinka Venäjän hallinto ei näe toimiensa tuottamaa pahaa. On myös surullista, että Venäjän kansalaiset joutuvat kärsimään jatkuvasti hallituksensa tekemistä epäonnistumisista.

Naapurimme Venäjä aiheuttaa minulle ja monille muille suomalaisille niin paljon vastenmielisyyttä, että olen valmis sanomaan sen suoraan. Toivon, että Venäjän hallinto vihdoin tajuaa, ettei naapurustamme tule rauhallista ja turvallista niin kauan kuin se jatkaa tällaista toimintaa. Naapurimaamme pitäisi aloittaa oman tonttinsa siivoaminen, sen sijaan että se keskittyy aiheuttamaan levottomuutta muualla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö