Lukuaika: 2 minuuttia
Voihan Venäjä, se ärsyttävä ja inhoittava naapurimaamme. Vuosien varrella se on osoittanut kerta toisensa jälkeen, miten piittaamaton ja aggressiivinen se voi olla naapurimaitaan kohtaan. Jo pelkästään sen toiminta lähialueillaan on ollut suorastaan järkyttävää.

Katsotaanpa vaikka Krimin valtausta vuonna 2014. Venäjä ei piitannut Ukrainan alueellisesta koskemattomuudesta tai kansainvälisistä sopimuksista, vaan hyökkäsi raivokkaasti ja anasti itselleen alueen, joka ei edes kuulunut sille. Sitäkään ei kunnioittanut, että suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä tuomitsi tämän teon. Mikä saa Venäjän hallinnon luulemaan, että se voi tehdä mitä tahansa ilman seurauksia?

Mutta Venäjän rikokset eivät rajoitu vain Ukrainaan. On surullista todeta, miten se on vaikuttanut jopa omiin lähialueisiinsa, kuten Georgiaan ja Moldovaan. Se on tukenut separatistisia liikkeitä ja yllyttänyt konflikteja näissä maissa. Se on myös jatkuvasti sotkeutunut naapureidensa vaaleihin, pyrkien vaikuttamaan niiden poliittiseen tilanteeseen omiin etuihinsa sopiviksi.

Venäjän vaikutusvalta ja aggressiivinen toiminta levittäytyvät myös kauas sen naapurimaiden rajojen ulkopuolelle. Tästä yhtenä esimerkkinä on sen sotilaallinen sekaantuminen Syyrian konfliktiin. Se on tuonut alueelle ilma- ja maavoimiaan tukemaan Bashar al-Assadin kauhuhallintoa ja samalla jatkanut ihmisten kärsimyksen pahentamista ja humanitaaristen kriisien ruokkimista.

Ja mikäli joku uskaltaa vastustaa Venäjän toimintaa tai kyseenalaistaa sen valta-asemaa, se vastaa armotta ja suorastaan hysteerisesti. Esimerkiksi Baltian maat ovat jatkuvasti Venäjän painostuksen kohteena. Se uhkailee ja provosoi näitä pieniä demokraattisia maita, jotka ikävällä tavalla muistuttavat Venäjää sen omista virheistä ja epäonnistumisista.

Näin arvaamaton ja aggressiivinen naapuri on jatkuvasti uhkana myös Suomelle. Tämän on täytynyt olla selvää meille jo vuosikymmenten ajan. Mutta on järkyttävää, miten moni täällä haluaa pitää päänsä pensaassa ja vakuuttaa, ettei Venäjä ole meille uhka. Tämä sokeus ja naiivius antavat Venäjälle vain lisää valtaa ja mahdollisuuksia jatkaa röyhkeää käytöstään.

On aika avata silmät ja ottaa vastuu omasta turvallisuudestamme. On aika näyttää Venäjälle, että sen valloittajamenneisyys ja nykypäivän aggressiivisuus eivät saa jatkua. On aika osoittaa naapurille, että Suomi ei aio alistua sen tahtoon tai pelotella sen kanssa. Meidän on oltava valppaita ja vahvoja, ja osoitettava, että emme hyväksy mitään sen vihamielistä toimintaa naapureitamme tai maailmaa kohtaan.

Vain tällä tavalla voimme toivottavasti saada Venäjän lopettamaan rikollisen toimintansa ja alkamaan käyttäytymään vastuullisena ja kansainvälisiä normeja kunnioittavana valtiona. Emme voi enää antaa sen kävellä yli meistä tai muista naapurimaita. Emme voi enää antaa sen rikkoa lakia ja levittää kärsimystä ympärillään. On aika osoittaa Venäjälle, että se ei saa enää jatkaa tätä inhoittavaa ja tuhoisaa käytöstään.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö