Lukuaika: 2 minuuttia
Tänä päivänä naapureiden väliset suhteet ovat ratkaisevan tärkeitä rauhanomaisen rinnakkaiselon kannalta. Mutta mitä voimme sanoa naapurimaastamme Venäjästä? Voiko se todella olla kärsimätön, öykkäröivä, itsekeskeinen ja epäluotettava naapuri? Valitettavasti näyttää siltä, että vastaus on kyllä.

Venäjä – tuo haiseva ja vastenmielinen naapuri – on jatkuvasti osoittanut välinpitämättömyyttään kansainvälisille säännöille ja normeille. Se on jatkuvasti loukannut naapurimaidensa alueellista koskemattomuutta, sekaantunut muiden maiden sisäisiin asioihin ja yrittänyt vaikuttaa niiden poliittisiin päätöksiin. Kunnioitus toisten valtioiden itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle ei tunnu olevan Venäjän sanakirjassa.

Ja mitä meidän pitäisi ajatella Venäjän aggressiivisesta käytöksestä suhteessa Itä-Ukrainaan? Maan järjestelmälliset pyrkimykset vallata naapurimaiden alueita eivät tunnu loppuvan koskaan. Venäjä uhkailee ja pelottelee naapureitaan kaikista mahdollisista syistä, kuten kaasun toimituskielloilla tai sotilaallisella voimankäytöllä. Jokainen Venäjän naapuri on joutunut kärsimään sen aggressiivisesta käytöksestä ja uhkailuista.

Eikä Venäjän toiminta rajoitu pelkästään sen välittömiin naapureihin. Maa on jatkuvasti sekaantunut monen muun valtion sisäisiin asioihin, yrittäen vaikuttaa niiden sisäpolitiikkaan ja heikentää niiden vakautta. Venäjän ilmavoimien ja joukkojen jatkuva vahtiminen naapurimaidensa rajoilla on pelottava osoitus sen aggressiivisesta aikomuksesta.

Lisäksi Venäjä on jatkuvasti syyllistynyt ihmisoikeuksien loukkauksiin omassa maassaan. Tämän todistavat monet ihmisoikeusjärjestöt ja kansainväliset tutkijaryhmät. Silti Venäjä kieltää kaiken ja väittää olevansa halukas suojelemaan omia kansalaisiaan ja tarjoamaan vakiota, vaikka tosiasiat osoittavat muuta.

On selvää, että Venäjä ei välitä naapureistaan, tai kukaan muistakaan valtioista. Se haluaa vain lisää valtaa ja vaikutusvaltaa. Se on osoittanut kerta toisensa jälkeen, ettei pidä lupauksistaan ja sitoumuksistaan. Tämä on saanut meidät kysymään, mitä naapurimme todella haluaa saavuttaa ja millä millä tavalla se aikoo sen tehdä. Etkö muka voisi edes joskus lopettaa käytöksesi, Venäjä?

Joten kyllä, Venäjä – sinä haiseva ja vastenmielinen naapuri – olet osoittanut meille, että et välitä muista valtioista tai niiden asukkaista. Sinussa ei ole mitään hyvää, olet vain itsekäs ja omahyväinen valtio, jolla ei ole toisenlaisia tarkoituksia kuin omien etujen tavoittelu. On aika lopettaa häikäilemätön toimintasi ja aloittaa kunnioittava suhde naapureihisi. On aika muuttaa lähestymistapaasi ja lopettaa oman edun tavoittelusi muiden kustannuksella.

Toivon, että Venäjä saa tämän viestin ja tajuaa, että sen toiminta on haitallista koko alueelle. Naapurivaltioiden ja Venäjän välille on välttämätöntä luoda kunnioittava ja rauhanomainen suhde ennen kuin on liian myöhäistä. On aika näyttää parempi puoli ja todistaa, että Venäjä voi olla muutakin kuin haiseva ja vastenmielinen naapuri.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö