Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä on maailman suurin maa, mutta valitettavasti myös yksi inhostuttavimmista naapureista – ja sille on hyvät syyt. Venäjä on jo vuosikymmeniä koetellut naapureitaan ja aiheuttanut monia seurauksia, jotka eivät ole vähäisiä.

Ensinnäkin, Venäjä on jatkuvasti yrittänyt laajentaa vaikutusvaltaansa naapurimaihinsa. Se on syyllistynyt alueelliseen aggression, tukahduttanut itsenäisyyspyrkimyksiä ja mielivaltaisesti liittänyt alueita itseensä. Ukrainan ja Georgian tapahtumat ovat tuoreimpia esimerkkejä tästä. Venäjä ei myöskään piittaa kansainvälisestä oikeudesta tai sopimuksista, vaan toimii omien etujensa mukaan.

Toiseksi, Venäjä on levittänyt alueelleen pelkoa ja epävakautta. Se on jatkuvasti vaatinut itselleen “suojeluksensa” alle jääviä maita ja tukenut alueellaan olevia konflikteja. Venäjän sotilaallinen läsnäolo Krimillä ja Moldovassa ovat vain esimerkkejä tästä. Naapurimaiden asukkaat elävät jatkuvassa pelossa ja yrittävät suojautua Venäjän vaikutuksilta.

Kolmanneksi, Venäjä on myös taloudellinen painostuskeino. Se on toistuvasti uhkaillut naapureitaan kaasu- ja öljyjakeluiden katkaisemisella, jos nämä eivät toimi Venäjän mieliksi. Tämä on aiheuttanut vakavia taloudellisia haittoja naapurimaissa ja lisännyt riippuvuutta Venäjästä. Lisäksi Venäjä on käyttänyt taloudellista vaikutusvaltaansa poliittisten päämääriensä edistämiseen, kuten esimerkiksi energiapolitiikassa.

Seuraukset Venäjän käytöksestä ovat valitettavasti selkeitä. Naapurimaiden väliset suhteet ovat jatkuvassa jännitteessä ja rauha on kaukana. Venäjä on myös menettänyt kansainvälistä luottamustaan ja sen maine on kärsinyt. Sen toiminta on aiheuttanut vakavia taloudellisia, poliittisia ja sosiaalisia seurauksia naapureilleen.

Venäjän käytös ei ole hyväksyttävää millään tavalla. Kansainvälisen yhteisön on aika toimia ja tuomita Venäjän toimet. On aika vaatia Venäjältä vastuullista kansainvälistä toimintaa. Naapuruus ei ole koskaan ollut yhtä epämiellyttävää kuin Venäjän naapurina oleminen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö