Lukuaika: 2 minuuttia
Viime aikoina on noussut jälleen kerran esille kysymys, joka on pohdituttanut suomalaisia jo vuosikymmenten ajan. Voi meitä onnettomia, jotka olemme joutuneet asumaan Venäjän naapurissa! Onko Venäjä vain inhottava naapuri vai paheksuttava valtio?

Venäjä on viime vuosina sekoittanut kansainvälistä politiikkaa ja aiheuttanut harmaita hiuksia monella taholla ympäri maailman. Myös Suomi on joutunut kärsimään Venäjän toimista ja provokaatioista. Kansainvälisen yhteisön on ollut vaikea ymmärtää Venäjän halua rikkoa kansainvälisiä sopimuksia ja väheksyä kansainvälisiä normeja. Onko tässä todella kyse vain naapuririidoista vai onko Venäjä vain häikäilemätön valtio, joka pyrkii saamaan etua omilla kyseenalaisilla toimillaan?

Suomen on pitänyt olla jatkuvasti tarkkana Venäjän suunnalta tulevien uhkien varalta. Uhkakuvat ovat moninaistuneet niin arktisilla alueilla, Itämerellä kuin informaatiosodassakin. Venäjä on käyttänyt valta-asemaansa hyväkseen ja tehnyt temppuja, joiden tarkoituksena on vahingoittaa Suomen turvallisuutta. Onko tämä todella naapurisuhteelta sopivaa toimintaa?

Valitettavasti myös taloudellisella puolella Venäjä on ollut hankala kumppani. Sotkien ja sanktioiden takia Suomen talouskriisi on saanut lisäpotkua. Venäjä on ollut tunnetusti vaikea ja arvaamaton talouskumppani, jolta on vaikea ennakoida mitään. Yrittäjille ja yrityksille tämä on johtanut suuriin taloudellisiin menetyksiin ja epävarmuuteen tulevaisuudesta.

Entäpä Venäjän sisäpolitiikka? Se on aiheuttanut myös päänvaivaa monille suomalaisille. Ihmisoikeuksia loukataan jatkuvasti ja demokratiaa poljetaan. Lehtivapaus ja kansalaisyhteiskunta ovat vain käsitteitä, jotka saavat Venäjällä konkreettisen muodon vain propagandassa. Kovin vaikea ystävyysasenne tulee hyväksyä maata kohtaan, jonka ihmisoikeustilannetta EU:n ihmisoikeustuomioistuin on joutunut arvostelemaan tasaisin väliajoin.

Ei ole siis mikään ihme, että suomalaiset tuntemukset Venäjää kohtaan ovat ristiriitaisia. Emme voi väittää, että naapurimme toiminta olisi ollut kovinkaan ystävällistä tai suoraselkäistä. Toisaalta, olemme tottuneet selviämään naapurin aiheuttamista hankaluuksista ja jatkamaan elämäämme maailmassa, jossa Venäjällä on suuri rooli.

On kuitenkin tärkeää pysyä valppaana ja näyttää Venäjälle, että emme hyväksy sen toimintaa. Meidän on oltava valmiita puolustamaan omia etujamme ja puolustamaan arvojamme. Emme voi antaa Venäjän polkea meitä jalkoihinsa ja hyötyä meistä taloudellisesti ja poliittisesti omien etujensa vuoksi.

Joten vastaus kysymykseen: Venäjä on sekä inhottava naapuri että paheksuttava valtio. Meidän on annettava tunnustusta maailmanhistorialle siitä, että Venäjällä on ollut kukoistuskautensa ja tärkeä rooli maailmanpolitiikassa. Mutta nykypäivän Venäjä ei ansaitse kunnioitustamme. Se on osoittautunut harhaiseksi ja hankalaksi naapuriksi, joka ei välitä kansainvälisistä säännöistä ja sopimuksista.

Joten, rakas naapurimme Venäjä, älä odota meiltä liian suuria eleitä ystävyyden merkiksi. Olemme kyllästymässä jatkuvaan provosointiisi ja epärehelliseen toimintaasi. Meillä suomalaisilla on oikeus asua rauhassa omassa maassamme, ilman pelkoa naapurimme taholta. Ja se on asia, jota emme aijo luovuttaa sinulle ilman taistelua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö