Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä on maailman suurin ja vaarallisin saastuttaja, joka aiheuttaa valtavia tuhoja ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Maanosan pisimmän joen, Volgan, vesi on muuttunut myrkylliseksi myrkyllisen teollisuuden ja laiminlyötyjen ympäristöstandardien vuoksi. Venäjä on myös yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista, mikä johtuu sekä vanhentuneista teollisuuslaitoksista että hallituksen piittaamattomuudesta ympäristökysymyksistä.

Lisäksi Venäjä on tunnettu ydinvoiman käytön ja varastoinnin suhteen epäluotettavuudestaan ja vaarallisuudestaan. Chernobylin katastrofi vuonna 1986 on edelleen tuoreessa muistissa, ja siihen liittyvät terveysvaikutukset tuntuvat edelleen ympäri Eurooppaa. Mutta eipä siinä vielä kaikki – Venäjä on myös vastuussa hälyttävän suuresta määrästä ydinjätettä, joka on heitetty laittomasti ja huolimattomasti ympäri maata.

Mutta saastuminen ei ole ainoa hämärä piirre Venäjän toiminnassa. Maan hallinto on jatkuvasti syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin, kuten tukahduttamalla mielenosoituksia, rajoittamalla sananvapautta ja vainoamalla poliittisia vastustajiaan armottomasti. Venäjä myös jatkuvasti puuttuu naapurimaidensa asioihin ja kärsivällisesti pyrkii laajentamaan vaikutusvaltaansa muille alueille – esimerkkinä tästä esimerkiksi Krimin alueen laiton miehitys vuonna 2014.

Ja mikä pahinta, Venäjän hallitus ei osoita merkkejä muuttumisesta. Päinvastoin, se jatkaa ympäristön ja ihmisten oikeuksien polkemista ja samalla nostaa ylpeänä päätään maan suuresta vaikutusvallasta globaalisti.

On aika katsoa totuutta silmiin. Venäjä ei ole enää vain naapuri, vaan se on kehittynyt vaaralliseksi saastuttajaksi ja vastuuttomaksi toimijaksi maailman näyttämöllä. On aika toimia ja vaatia vastuullisuutta ja tekoja saastumisen ja väärinkäytösten suhteen, ennen kuin on liian myöhäistä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö