Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä. Se sana saa monen suomalaisen veren kiehumaan ja mielen täyttymään raivolla. Se ei tule yllätyksenä, sillä Venäjä on osoittautunut aina vain enemmän ja enemmän pahoinvointia herättäväksi naapuriksemme. Mutta miksi juuri Venäjä saa meidät suomalaiset niin vihaiseksi?

Yksi syy on tietysti Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka, joka on aiheuttanut levottomuutta koko maailmassa. Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat osoitus häikäilemättömästä vallanhalusta ja alueiden haltuunotosta. Lisäksi Venäjä on sekaantunut muiden valtioiden sisäisiin asioihin ja levittänyt propagandaa sekä käyttänyt hämäräperäisiä keinoja vaikuttaakseen muihin valtioihin.

Toinen syy on Venäjän asenne Suomea kohtaan. Venäjä ei kunnioita meitä suomalaisia naapureinaan, vaan kohtelee meitä pikemmin alamaisinaan. Viime aikoina Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan lähellä Suomen rajaa, mikä on aiheuttanut suurta huolta ja epäluottamusta. Lisäksi Venäjä on valvojana monessa suurvaltojen välienselvittelyssä, vaikka ei itse kuulukaan kahdenkeskisiin neuvotteluihin.

Venäjän aggressiivinen ja uhoava käyttäytyminen ei myöskään ole jäänyt huomaamatta. Venäjän johto on solvannut ja herjannut Suomea ja sen hallitusta useaan otteeseen, mikä on ollut enemmän kuin epäkunnioittavaa. Venäläinen media jatkuvasti mustamaalaa Suomea ja suomalaisia, ja Venäjän kansalaiset levittävät vihaa ja uhkauksia sosiaalisessa mediassa. Tämä on vaikuttanut suomalaisten suhtautumiseen Venäjää kohtaan.

Kaikella tällä on seurauksensa. Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat jännittyneet entisestään, ja välinpitämättömyys ja epäluottamus ovat vallitsevia tunteita. Suomen turvallisuuspolitiikkaa on vahvistettava ja resursseja on lisättävä, jotta pysymme valppaina ja valmistautuneina kaikenlaisiin tilanteisiin. Lisäksi meidän on kannettava vastuu ja tehtävä kaikkemme, jotta Venäjä ei kykene vaikuttamaan meihin ja vahingoittamaan kansallista turvallisuuttamme.

Kaiken kaikkiaan Venäjä on pahoinvointia herättävä ja pelottava naapurimme, jonka toiminta aiheuttaa haittaa paitsi Suomelle, myös koko maailmalle. Meidän on oltava tarkkoina ja valppaina, jotta voimme suojautua Venäjän vaikutusvallalta ja turvata omat etumme ja arvomme. Emme saa antaa Venäjän käyttäytymisen häiritä ja horjuttaa meitä, vaan meidän on seisottava vahvana ja yhtenäisenä, jotta voimme vastata Venäjän uhkaan ja puolustaa omia arvojamme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö