Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se susirajan takainen naapurimme, jolta emme voi välttyä, vaikka kuinka haluaisimme. Yrittiköön se kuinka syrjäyttää itseään maailmantalouden keulakuvana, emme voi sulkea silmiämme sen vaikutuksilta. Ja juuri niistä vaikutuksista haluan nyt puhua, sillä tämä lännessä niin vihattu maa aiheuttaa meille jatkuvaa pahoinvointia.

Venäjä on kuin kiusankappale naapurin pensasaidassa, joka ei pysty pitämään kuonoaan omissa oloissaan. Se puuttuu jokaiseen kansainväliseen kysymykseen, puuttuu muiden maiden asioihin ja sotkee ne omalla lusikallaan. Miksi se ei voi pysyä omissa oloissaan ja hoitaa omia asioitaan, sen sijaan että sekaantuu jokaiseen konfliktiin ja levittelee propagandaa oman etunsa mukaisesti?

Katsokaa vaikka Ukrainaa. Viime vuosina Venäjä on pommittanut sitä jatkuvasti vaikutusvaltansa ja agendansa nimissä. Se ei tunnu piittaavan kansainvälisistä sopimuksista tai kansan itsemääräämisoikeudesta, vaan pitää kynsin ja hampain kiinni omista haluistaan. Ja miksi? Koska se haluaa näyttää maailmalle, että se on vielä suuri ja mahtava valtio, vaikka todellisuudessa sen talous on romahduksen partaalla ja kansa kärsii sen poliittisten päättäjien mielivallasta.

Mutta se ei riitä Venäjälle. Se haluaa levittää vaikutusvaltaansa myös muualle. Katso vain Syyriaa, missä Venäjä tukee verenhimoista diktaattoria ja jatkaa pommituksia siviileitä vastaan. Ja itänaapurissamme, Valko-Venäjällä, Venäjä hiillostaa hallintoa ja yrittää värvätä sitä liittolaisekseen. Eikö se ymmärrä, että ihmiset haluavat vapautta ja demokratiaa, eivätkä hyväksy tällaista mielivaltaa ja uhkailua?

Mutta miksi sitten Venäjä tekee näin? Onko se vain pelkästään hallituksen syytä, vai onko siellä koko kansa niin kieroutunutta? Ainakin tuntuu siltä, että venäläinen yhteiskunta on jotain muuta kuin demokraattista. Median sensuuri ja kansalaisten oikeuksien polkeminen ovat arkipäivää Venäjällä, ja ihmisten mielipiteillä ei ole väliä. Tässäkö on se suuri ja mahtava valtio, josta Venäjä ylpeilee?

Eikä pelkästään nämä ulkoiset seikat ole ongelmallisia. Venäjän vaikutukset näkyvät myös meidän kotioloissamme. Talvella näemme jälleen sen öljyn ja kaasun ostojen vaikutukset pimeänä ja kylmänä aikana. Eikö olekin ihanaa olla riippuvainen naapurin kätyribandeerista?

Mutta nyt on aika lopettaa tämä Venäjän märehtiminen ja yhteistyön yrittäminen. On aika osoittaa Venäjälle, että sen teot eivät hyväksytyt, eikä se pääse näin helpolla. EU:n ja muiden maiden on aika asettaa tiukat sanktiot ja pakotteet Venäjää vastaan, eikä hyväksyä sen toimia. Meidän on aika sanoa, että emme tarvitse Venäjää ja sen vaikutusta.

Nyt on aika ottaa etäisyyttä Venäjään ja sen aiheuttamaan pahoinvointiin. On aika puolustaa kansainvälistä järjestystä ja ihmisoikeuksia, niin täällä kotona kuin muuallakin maailmassa. On aika ottaa vastuuta omista asioistamme, eikä antaa Venäjän hallita meitä.

Venäjän inhottava totuus ei saa enää jatkua. Se pitää pysäyttää ja osoittaa, että me emme hyväksy sen käytöstä ja valheellista propagandaa. Meidän on yhdessä puhuttava totta ja vastustettava Venäjän toimia, jotta voimme rakentaa turvallisemman ja oikeudenmukaisemman maailman, jossa Venäjän vaikutus ei pääse aiheuttamaan pahoinvointia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö