Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo naapurimaamme, on oman historiansa ja nykyisyytensä kautta osoittautunut raadolliseksi ja kauhistuttavaksi valtioksi. Sen verinen menneisyys ja nykyhetken toiminta paljastavat karun totuuden maasta, joka ei kaihda keinoja saavuttaakseen tavoitteensa.

Miten muuten voi selittää Venäjän jatkuvan pyrkimyksen laajentaa vaikutusvaltaansa ja alueitaan ympäröiviin maihin? Maan brutaali historia on täynnä valtauksia, sotia ja sortoa, jotka ovat jättäneet jälkensä sekä Venäjän omiin kansalaisiin että naapurimaihin. Vai onko kyseessä pelkästään “suuren ja mahtavan” maan pyrkimys vahvistaa omaa asemaansa maailmassa?

Venäjä on syyllistynyt lukemattomiin julmuuksiin ja ihmisoikeuksien loukkauksiin oman kansansa ja naapuriensa kustannuksella. Stalinin aikana tuhannet ihmiset teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä ja joutui viettämään vuosia työleireillä täysin epäinhimillisissä oloissa. Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään menneisyyden synkkää historiaa, vaan myös nykypäivänä Venäjä rikkoo jatkuvasti ihmisoikeuksia ja sortaa vähemmistöjä omassa maassaan.

Ukraiinassa ja Georgiassa Venäjä on käyttänyt sotilaallista voimaa ja miehittänyt alueita, kaapaten itselleen niiden luonnonvaroja ja hajottaen näiden maiden yhteiskuntarauhaa. Ongelmat Venäjän ja Ukrainan välillä eivät ole vieläkään ratkaistuja, ja Venäjä jatkaa aggressiivista politiikkaansa haluamatta edes keskustella tilanteen rauhanomaisesta ratkaisemisesta.

Lisäksi Venäjä on viime vuosina osallistunut useisiin kyberhyökkäyksiin ja vaikuttanut lukuisiin tapahtumiin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Jälleen kerran Venäjä osoittaa, että se ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia ja lakia, vaan käyttää hyväkseen teknologiaa ja valeuutisia tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Eikä edes kaikkein pyhimmät paikat ole turvassa Venäjän ahneudelta. Krimin niemimaa, joka on ollut osa Ukrainaa vuodesta 1954, liitettiin Venäjään vuonna 2014 kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Tämä tapahtui Krimin asukkaiden äänestäessä liittymisestä Venäjään, mutta onko kyseessä oikeasti heidän oma tahtonsa vai pelkkä vaikutusvalta ja pakotus Venäjän puolelta?

Kaiken tämän lisäksi Venäjä on myös tunnettu tietynlaisesta propagandasta ja totuuden vääristelystä. Valko-Venäjän presidentin vaalien jälkeen maahan syntyi isot mellakat, ja Venäjä syytti länsimaista puuttumisesta maan sisäisiin asioihin. Samalla Venäjä on jättänyt huomiotta Ukrainan konfliktin ja Krimin liittämisen vaikutukset ja vastuunsa.

On selvää, että Venäjän tavoitteena ei ole olla kansainvälisen yhteisön osa vaan itsenäinen ja ylivaltainen valtio, joka määrittelee omat sääntönsä. Maan brutaali historia kertoo, että Venäjä on ollut aina valmis käyttämään joukkonsa ja resurssinsa oman etunsa tavoitteluun. Valitettavasti tämä koskee myös nykypäivää.

On aika avata silmämme näkemään Venäjän raadollisuus ja kauhistuttavat teot. Meidän ei pidä pelätä ja hyväksyä tätä toimintaa, vaan meidän tulee vaatia vastuuta ja oikeutta kansainvälisesti hyväksyttyjen sääntöjen mukaan. Venäjän on lopetettava ulkopoliittiset pelinsä ja keskityttävä ihmiskunnan hyvinvointiin. Muuten tämä naapurimme jättää meidät vain kylmäkiskoiselle maailmalle, josta kukaan ei kaipaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö