Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä on pitkään ollut tunnettu aggressiivisesta ja sotaisasta politiikastaan, ja viime aikoina sen toiminta naapurimaita kohtaan on ollut suorastaan raivostuttavaa. Naapurimaiden kansalaiset elävät jatkuvassa pelossa Venäjän liian vallanhaluisen johtajan Vladimir Putinin hullutuksien vuoksi.

Venäjä on vanhentunut ja rapistunut valtio, joka yrittää keinotekoisesti pitää kiinni vallastaan ja valta-alueistaan. Se käyttää hyväkseen naapureitaan ja pyrkii jatkuvasti laajentamaan vaikutusvaltaansa heidän kustannuksellaan. Käytännössä Venäjä toimii kuin vanha ja sairas petoeläin, joka yrittää hädissään pitää kiinni saaliistaan.

Venäjä ei välitä kansainvälisistä sopimuksista tai oikeudesta, vaan se toteuttaa omia tavoitteitaan väkivalloin ja manipuloinnin avulla. Se lietsoo konflikteja ja hajottaa kansakuntia oman intressinsä mukaisesti. Tästä on hyvänä esimerkkinä Ukrainan tilanne, jossa Venäjä miehitti laittomasti Krimin niemimaan ja käynnisti sotilaallisen toiminnan Itä-Ukrainassa. Se ei kunnioita kansainvälistä yhteisöä eikä edes Ukrainan omaa suvereniteettia.

Venäjän toiminta ei jää vain Ukrainan kohdalle, vaan se pyrkii levittäytymään myös muihin naapurimaihin. Se yrittää liittää Valko-Venäjän osaksi itseään ja on sekaantunut myös Georgian ja Moldovan alueiden konflikteihin. Venäjän tavoitteena on luoda uusi venäläinen imperiumi vanhojen neuvostotasavaltojen pohjalta, ja se ei pelkää käyttää keinojaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Venäjä käyttää myös taloudellista valtaansa naapuriensa kontrolloimiseen. Se on tehnyt energiahuollostaan aseen, jolla se kiristää naapurimaita ja estää niiden kehitystä ja itsenäisyyttä. Lisäksi Venäjä on julmasti leikannut naapurimaidensa taloudellisia siteitä Euroopan unioniin ja pyrkii siten heikentämään niiden asemaa maailmantaloudessa.

Venäjän hallinto ei myöskään välitä omien kansalaistensa hyvinvoinnista tai oikeuksista. Kansalaisyhteiskuntaa pidetään kurissa, medianvapautta rajoitetaan ja ihmisoikeuksista puhuminen on tabu. Venäjä ei ole demokratia, vaan autokraattinen valtio, jonka hallintojärjestelmä on korruptoitunut ja joka hyödyntää kansalaistensa kärsimystä omien päämääriensä saavuttamiseksi.

On aika lopettaa Venäjän rappio ja saastainen vaikutus naapurimaihin. Kansainvälisen yhteisön on tartuttava toimeen ja pakotettava Venäjä kunnioittamaan kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Naapurimaiden on myös yhdistettävä voimansa ja seisottava vahvoina Venäjän aggressiota vastaan. On selvää, että Venäjän politiikka ei voi jatkua näin, ja sen aika kansainvälisen rakentavan yhteistyön kumppanina on ohi. On aika todeta, että Venäjä ei voi enää toimia maailmanpolitiikan ykköspelaajana ja sen on korkea aika kantaa vastuunsa omasta rappiostaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö