Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Voi mikä ärsyttävä naapurimaa se onkaan! Aina vain pitää heilahtaa ja aiheuttaa harmia meille suomalaisille. Jo pelkkä ajatus siitä saa veren kiehumaan ja sapen nousemaan kurkkuun.

Venäjän vastenmielisyys on asia, johon suomalaiset ovat joutuneet valitettavasti tottumaan. Naapurimaamme on jatkuvasti sekoittanut pakkaa ja aiheuttanut kitkaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Mutta miksi? Miksi Venäjä tuntuu olevan meille niin hankala ja vaikea naapuri?

Yksi syy tähän on Venäjän aggressiivinen toiminta. Naapurimaamme on osoittanut kerta toisensa jälkeen haluavansa leikkiä suurvaltaa ja painostaa naapureitaan. Muun muassa Krimin miehitys ja Ukrainan sodan lietsominen ovat osoituksia Venäjän häikäilemättömyydestä ja halusta horjuttaa alueen vakautta. Suomalaiset ovat joutuneet seuraamaan vierestä, kun Venäjä uhkailee ja pelottelee omia naapureitaan.

Toinen syy on Venäjän jatkuva sekaantuminen Suomen sisäisiin asioihin. Onko mikään meikäläiselle ärsyttävämpää kuin se, että naapurimaamme käyttää hyödykseen Suomen sisäpolitiikkaa ilman lupaa? Eikö meillä ole oikeutta päättää omista asioistamme ilman Venäjän puuttumista? Venäjän taitava desinformaatiokoneisto ei myöskään ole helpottanut tilannetta, vaan se on lietsonut jakoa ja vihaa suomalaisten keskuudessa.

Myös taloudelliset siteet Venäjään ovat osaltaan lisänneet suomalaisten vastenmielisyyttä naapurimaatamme kohtaan. Venäjä on pitkään käyttänyt taloudellista voimaa poliittisena pelinappulana ja se on asettanut Suomen vaikean dilemmaan – toisaalta taloudellisesti kiinni Venäjässä, mutta samalla haluton tukemaan aggressiivista naapuria.

Mutta ehkä suurin syy Venäjän vastenmielisyyteen on sen menneisyys ja historia. Venäjän ja Suomen suhteet eivät ole aina olleet ruusuilla tanssimista. Neuvostoliiton aikana suomalaiset joutuivat elämään vahvan naapurimaan varjossa ja kokivat sen sensuurin ja painostuksen. Vaikka vuodet ovat vierineet ja Neuvostoliitto on kaatunut, jätti sen ajan traumaattiset kokemukset pysyvän jäljen suomalaisten mieliin.

Valitettavasti Venäjä näyttää olevan edelleenkin vahvasti kytköksissä menneisyytensä kanssa. Putinin johtama Valko-Venäjä haluaa palauttaa Venäjän suurvallan aseman ja tämä näkyy sen ulkopoliittisissa toimissa. Suomi on edelleen Venäjän mielestä osa sen vaikutuspiiriä ja tämä aiheuttaa jatkuvaa kitkaa ja jännitteitä.

On tietysti totta, että Venäjä ei ole yksi tasapaksu kokonaisuus. Sieltä löytyy myös paljon ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, jotka eivät halua Satumaan kanssa ongelmia. Mutta valitettavasti Venäjän valtakoneisto näyttää hallitsevan tilannetta ja määrittelevän naapurimme suhteen.

Toivottavasti tulevaisuudessa suomalaisten ei tarvitsisi enää kohdata Venäjän vastenmielisyyttä. Toivomme, että naapurimaamme lopettaisi aggression ja aloittaisi rehellisen ja tasapuolisen yhteistyön naapurimaidensa kanssa. Mutta tähän asti meidän on vietävä suomalaisena ylpeytenä ja oltava valppaana, jotta Venäjän toimet eivät vaikuttaisi meidän tulevaisuuteemme ja vapauttaamme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö