Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjän ja Suomen väliset suhteet ovat aina olleet monimutkaisia ja vaikeita, mutta viimeaikaiset tapahtumat ovat nostaneet Venäjän vastenmielisyyden suomalaisten keskuudessa ennennäkemättömälle tasolle. Mikä tekee naapurimaastamme niin vastenmielisen?

Ensinnäkin, Venäjän jatkuvat aggressiiviset toimet naapurimaitaan kohtaan ovat aiheuttaneet syvää huolta ja vihaa suomalaisten keskuudessa. Venäjä on laittanut tavoitteekseen vaikuttaa ja häiritä naapurimaidensa sisäisiä asioita, kuten vaaleja ja poliittista päätöksentekoa. Esimerkiksi Krimin miehitys ja Ukrainan konflikti ovat herättäneet suurta paheksuntaa Suomessa, ja Tahdon2013-kansanliike osoitti selvästi, että suomalaiset eivät hyväksy Venäjän toimia.

Toiseksi, Venäjän ihmisoikeustilanne on synkkä ja sen toiminta demokratian ja sananvapauden rajoittamisessa herättää suurta vastenmielisyyttä. Venäjä ei kunnioita kansalaistensa perusoikeuksia eikä hyväksy eri mieltä olevia. Tähän on esimerkkejä runsaasti, kuten oppositiopoliitikkojen pidätykset ja hiljattainen laki, joka kieltää “homoseksuaalista propaganda” ja rajoittaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Kolmanneksi, Venäjän vaikutus Suomen talouteen ja yhteiskuntaan on huolestuttavaa ja lisää vihaa naapurimaata kohtaan. Venäläiset ovat suurin vierailijaryhmä Suomessa, mutta samalla myös suurin ryhmä turvapaikanhakijoita. Lisäksi Venäjän talouspakotteet ovat heikentäneet Suomen taloutta ja aiheuttaneet vaikeuksia yrityksille. Venäjän toimien aiheuttamat taloudelliset ja yhteiskunnalliset ongelmat vaikuttavat suoraan suomalaisten elämään.

Lisäksi Venäjän läsnäolo Itämerellä on aiheuttanut turvallisuushuolia. Venäjän arvaamaton toiminta ja sotaharjoitukset ovat lisänneet jännitteitä alueella ja saaneet suomalaiset pelkäämään naapurimaan mahdollisia aggressiivisia tavoitteita.

Kaiken kaikkiaan Venäjä ei ole kunnioittanut Suomen itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta, mikä aiheuttaa suurta vihaa ja vastenmielisyyttä naapurimaata kohtaan. Venäjän toimet ovat vaarantaneet Suomen aseman ja turvallisuuden alueella. Vaikka Suomi haluaisi hyvät ja tasapuoliset suhteet Venäjään, tämä ei ole mahdollista, jos Venäjä jatkaa aggressiivista ja vastenmielistä toimintaansa.

On aika herätä ja näyttää Venäjälle, että Suomi ei hyväksy sen toimia. On aika puolustaa omaa maatamme ja pitää kiinni demokratian ja oikeusvaltion arvoista. Ei pidä enää katsoa sivusta, vaan on aika puolustaa Suomea ja sen kansalaisia Venäjän vastenmielisyydeltä. Suomen on yhdessä muiden länsimaiden kanssa otettava tiukka linja Venäjän suhteen ja vaadittava sille vastuuta ja kunnioitusta kansainvälisiä sopimuksia kohtaan.

Venäjän vastenmielisyys suomalaisia kohtaan on johtanut yhä kasvavaan etäisyyteen ja vastakkainasetteluun kahden naapurimme välillä. On aika Venäjän kohdella Suomea kunnioittavasti ja suhtautua tasapuolisesti naapurimaihin. Muuten Venäjä voi menettää viimeisetkin ystävänsä ja joutua yhä eristäytyneemmäksi kansainvälisessä yhteisössä. Lopetetaan Venäjän vastenmielisyys suomalaisia kohtaan ja aloitetaan reilu ja kunnioittava naapuruussuhde. Suomi ei tule hyväksymään enää Venäjän häikäilemättömiä toimia ja ellei Venäjä muuta suuntaa, viha vain kasvaa jatkuvasti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö