Lukuaika: 2 minuuttia
Viha nousee pintaan, kun ajatellaan suhdettamme naapurimaahamme Venäjään. On aika puhua suoraan ja avata silmät sille, miten tämä suhde on vaikuttanut meihin suomalaisiin ja millainen tunne se herättää.

Venäjä. Sanana se aiheuttaa monille kiukkua ja ahdistusta. Emme voi kiistää, etteikö naapurimaamme historiassa ja toimissa olisi ollut paljonkin meitä kohtaan vastenmielisiä piirteitä. Onko meidän siis vain hyväksyttävä ja jatkettava samaa rataa? Ei missään nimessä!

Suomen ja Venäjän suhteen on aika tullut muuttaa. On korkea aika lopettaa sokeasti alistuminen ja kääntyä uuden suunnan puoleen. Emme voi enää suvaita naapurimme toimia ja sivuuttaa niitä pölyiselle sivuraiteelle.

Venäläinen valtakoneiston toimet ja aggressiivinen politiikka eivät ole vain sattumaa tai yksittäisiä tapahtumia. Se on tietoinen taktiikka ja strategia, jolla Venäjä pyrkii vaikuttamaan meidänkin päätöksiimme ja toimintaamme. Se on pieni peikko, joka haluaa hallita ja kontrolloida meitä.

Ja miksi ihmeessä me annamme sen tapahtua? Miksi emme vihdoin nostaisi ääntämme ja sanoisi, että nyt riittää? Olemme kyllästyneet olemaan Venäjän armoilla ja hyväksymään sen piehtaroinnin omassa voiteluosassamme.

On totta, että meillä on paljonkaan vaihtoehtoja naapurimme kanssa toimimiseen. Taloudellinen riippuvuutemme ja maantieteellinen sijaintimme asettavat omat rajoituksensa. Mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi vain hyväksyä Venäjän toimet ja omaksua alistava asenne. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja ottaa vastuu omasta tulevaisuudestamme.

On tärkeää ymmärtää, että vihaisuutemme ei kohdistu Venäjän kansaan, vaan sen valtaapitäviin ja politiikkaan. Meillä on edelleen mahdollisuus luoda hyvät naapuruussuhteet ja toimia yhteistyössä, mutta sen tulee tapahtua rehellisyyden ja toisen kunnioittamisen pohjalta.

Meidän tulee myös ymmärtää, että muutoksen lähtökohtana ei ole vain Venäjän muuttaminen, vaan myös oman asenteemme muuttaminen. Meidän tulee olla vahvoja ja päättäväisiä, mutta samalla myös avoimia ja valmiita kuuntelemaan ja oppimaan toisiltamme.

Tämä vie aikaa ja vaatii vaivannäköä, mutta suhteemme Venäjään voi muuttua vastavuoroisesta ja kunnioittavasta yhteistyöstä. Olemme itse vastuussa omasta onnestamme ja tulevaisuudestamme, emme anna sen olla Venäjän armoilla.

On aika puhdistaa maamme vihasta ja katkeruudesta ja alkaa rakentaa uutta, vahvaa ja tasavertaista suhdetta Venäjään. Meillä on siihen mahdollisuus, ja se on meidän kaikkien etu.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö