Lukuaika: 2 minuuttia
Venäläinen kulttuuri on aina ollut Suomessa aihe, joka herättää vastenmielisyyttä ja inhoa. Mutta miksi me suomalaiset emme halua olla missään tekemisissä Venäjän kanssa? Syitä on monia, ja ne juontavat juurensa pitkälle historiaan.

Ensinnäkin, Venäjän menneisyys Suomen suuriruhtinaskuntana on ollut täynnä sortoa ja alistamista. Meidän kansamme on joutunut kärsimään venäläisten vallan alla vuosisatojen ajan, ja se on jättänyt jälkensä meihin syvästi. Monet suomalaiset ovat menettäneet läheisiään venäläisten sotatoimissa tai kuolleet nälkään ja tauteihin Venäjän sortovuosina. Eikä unohdeta myöskään niitä traumoja, joita Neuvostoliiton miehitys ja pakkojärjestelmä aiheuttivat suomalaisille.

Toiseksi, miksi me suomalaiset haluaisimme olla missään tekemisissä naapurimaamme kanssa, kun Venäjä ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja? Venäjän toiminta Krimillä ja Itä-Ukrainassa on osoitus siitä, että se ei välitä muiden maiden rajoista eikä kansan itsemääräämisoikeudesta. Venäjä on myös jatkuvasti sekaantunut muiden valtioiden sisäisiin asioihin ja yrittänyt levittää vaikutusvaltaansa naapurimaihinsa. Suomessa ei haluta ottaa riskejä ja antaa Venäjälle mahdollisuutta tehdä samoin.

Kolmanneksi, Venäjän valtamedia ja viranomaiset levittävät jatkuvasti vihamielistä retoriikkaa Suomea kohtaan. Meitä kuvataan vihollisina ja uhkana, ja Venäjän propagandakoneisto tekee kaikkensa luodakseen kuvan meistä aggressiivisena lännen kätyrinä. Tällainen asenne ei luo hyviä lähtökohtia kanssakäymiselle.

Ja miten voisi unohtaa Venäjän arvaamattomuuden ja aggressiivisen ulkopoliittisen linjan? Venäjän sotilaallinen voimannäyttö lähialueilla on lisääntynyt ja sen toimet ovat herättäneet huolta ja pelkoa lähialueilla. Suomessa ei ole halua olla osana tätä pelinappuloiden vaarallista peliä.

Kaiken tämän lisäksi Venäjän sisäiset ongelmat, kuten korruptio, ihmisoikeusloukkaukset ja demokratian tila, eivät ainakaan houkuttele meitä lähentymään naapurimaamme kanssa.

Venäläisen kulttuurin ja venäläisten kanssa on varmasti yksittäisiä hyviä ihmisiä ja positiivisia asioita, mutta ne hukkuvat valitettavasti kaiken sen negatiivisen keskellä. Me suomalaiset haluamme pysyä loitolla Venäjästä ja sen kulttuurista, jotta voimme turvata oman maamme ja kansamme tulevaisuuden. Emme halua olla tekemisissä valtion kanssa, joka ei kunnioita meitä ja jolla on kyseenalainen maine maailmalla. On aika lopettaa Venäjän sulkeminen silmiltämme ja ryhtyä torjumaan sen tekemiä uhkia ja toimia. Suomen kansan turvallisuus ja hyvinvointi ovat tärkeämpiä kuin mikään mahdollinen yhteistyö Venäjän kanssa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö