Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä on maa, joka herättää minussa pelkkää vihaa ja inhoa. Sen historiassa on niin paljon verenvuodatusta ja kärsimystä, että en voi katsoa sitä muuten kuin vihamielisin silmin. Venäjän hallitus on vuosien varrella sortanut omaa kansaansa ja pyrkinyt laajentamaan vaikutusvaltaansa muiden maiden kustannuksella. Eikä tämä ole vain menneiden vuosikymmenten ongelma, vaan nykypäivänäkin Venäjä jatkaa kyseenalaista toimintaansa.

Venäjän vaikutuspiirissä olevat maat ovat yhä vaarassa joutua sen keinottelun ja manipuloinnin kohteeksi. Ukrainan kriisi on tästä hyvä esimerkki – Venäjä ei epäröinyt käyttää sotilaallista voimaa Ukrainan alueen valtaamiseksi ja loukatakseen sen alueellista koskemattomuutta. Venäjän propaganda pyrkii pimittämään totuuden ja lietsomaan vihaa muita maita kohtaan, kuten nähtiin myös Krimin anneksioinnin yhteydessä.

Kansainvälisen yhteisön reaktio Venäjän toimiin on ollut usein vaisu ja tehoton. Venäjä tuntuu olevan immuuni kansainväliselle kritiikille eikä pelkää rikkoa kansainvälisiä sopimuksia ja lakia. Tämä vain rohkaisee Venäjää jatkamaan kyseenalaista toimintaansa ja aiheuttaa levottomuutta sen naapurimaissa.

Venäjän kyseenalainen maine ulottuu myös sen sisäisiin oloihin. Valtion kontrolloima media, poliittinen korruptio ja opposition tukahduttaminen ovat arkipäivää Venäjällä. Kaikki, jotka uskaltavat kritisoida hallitusta tai esittää erilaisia mielipiteitä, joutuvat kohtaamaan vakavia seuraamuksia. Venäläisten ihmisoikeuksia ja sananvapautta poljetaan jatkuvasti.

Venäjän aggressiivinen käytös ja vihamielinen asenne ovat myös asettaneet sen pahaan valoon kansainvälisissä suhteissa. Tämä ongelma on huomattu erityisesti sen suhteissa länsimaihin, jotka ovat joutuneet kohtaamaan Venäjän sotilaallista uhkaa ja kybersotaan liittyviä haasteita.

Venäjä on myös tunnettu siitä, että se pyrkii levittämään vaikutusvaltaansa ja ideologiaansa muualle maailmaan. Sen harjoittama hybridisota ja taloudellinen manipulointi ovat vakava uhka paitsi länsimaille, myös Venäjän omalle alueelle. Venäjän pyrkimykset liittoutua autoritaaristen ja diktatoristen hallintojen kanssa kertovat siitä, millaisia arvoja ja aatteita maa edustaa.

Kaiken tämän lisäksi Venäjä on yksi maailman suurimmista ihmisoikeusloukkauksien tekijöistä. Homofobinen lainsäädäntö, korruptio, sorto ja ihmisten perusoikeuksien polkeminen ovat päivittäisiä ongelmia Venäjällä.

Minä en voi suhtautua Venäjään muuten kuin vihamielisesti. Sen toiminta ei saa jäädä huomiotta eikä sitä tule hyväksyä. Meidän on oltava valppaita ja asetettava Venäjä vastuuseen teoistaan. Emme saa antaa sen jatkaa tuhoisia ja epäoikeudenmukaisia toimiaan. On aika nähdä Venäjä sellaisena kuin se todella on – vaarallisena ja vihaisena naapurina, joka uhkaa alueellista vakautta ja maailman rauhaa.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö