Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä. Venäjä, tuo maanosaamme varjostava vihamielinen naapuri ja jatkuva hyytävä uhka. Meille suomalaisille se on kuin suuri kivi kengässä, joka muistuttaa meitä jatkuvasti olemassaolostaan ja aiheuttaa ahdistusta. Mutta miksi Venäjä on noussut kansainvälisen yhteisön vihon viimeiseksi? Miksi sen toiminta saa meidät tuntemaan kauhua ja inhoa?

Ensinnäkin, Venäjä on historiallisesti osoittanut olevansa epäluotettava naapuri. Jo vuosisatojen ajan Venäjä on pyrkinyt laajentumaan ja vahvistamaan valtaansa naapurimaidensa kustannuksella. Viime vuosina tämä pyrkimys on kärjistynyt ja Venäjä on hyödyntänyt naapureidensa heikkoutta ja sisäisiä konflikteja omien etujensa ajamiseksi. Georgia, Ukraina ja Krim ovat vain muutamia esimerkkejä tästä. Tämä on herättänyt pelkoa ja vihaa naapurimaita kohtaan ja heidän kyvykkyyttään vastustaa Venäjän aggressiota.

Toiseksi, Venäjän toimet kansainvälisellä areenalla ovat huolestuttaneet ja järkyttäneet monia. Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan ja sekaantumaan muiden maiden sisäisiin asioihin, sekä vaarantanut vakauden ja turvallisuuden Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Venäjän julkea sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja sen mahdollinen rooli muiden maiden vaaliprosesseihin on herättänyt paljon närää ja huolta. Lisäksi Venäjän aggressiivinen diplomaattinen retoriikka ja provosoivat sotaharjoitukset lähialueilla ovat aiheuttaneet jännitteitä ja vaarantaneet rauhanomaisen yhteistyön.

Kolmanneksi, Venäjän ihmisoikeustilanne on edelleen huolestuttava. Kansalaisoikeuksia ja demokratiaa ei kunnioiteta ja poliittiset vastustajat sekä vähemmistöt joutuvat usein vainon kohteiksi. Mielivaltaiset pidätykset, poliittiset vainot ja sananvapauden rajoittaminen ovat arkipäivää Venäjällä. Tällainen sisäinen tilanne ei ainoastaan aiheuta inhoa, vaan myös heikentää Venäjän uskottavuutta kansainvälisellä tasolla.

Onkin selvää, että Venäjä on noussut kansainvälisen yhteisön pahimpien vihollisten joukkoon. Sen toiminta on aiheuttanut huolta ja luonut kylmiä väreitä selkäpiihimme. Meidän on oltava valppaina ja pidettävä kiinni omista arvoistamme, sillä Venäjä ei epäröi käyttää valtaansa ja voimaansa omien etujensa tavoitteluun. Vain yhdessä voimme vastustaa sen haitallista vaikutusta ja taistella rauhan ja vakauden puolesta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö