Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se on maa, joka herättää monissa suomalaisissa vihan ja inhon tunteita. Mutta mikä tekee Venäjästä niin ällöttävän? Onko se heidän poliittiset päätöksensä, vai kenties heidän käytöksensä kansainvälisellä näyttämöllä? Tai ehkä se on heidän tapansa toimia naapurimaittensa kanssa? Yksi asia on varma – Venäjän inhoittavat tavat ovat moninaiset ja syvältä juurtuneet.

Yksi Venäjän inhoittavimmista tavoista on heidän jatkuva pyrkimyksensä liittää alueita naapurimaistaan ja laajentaa omaa valtaansa. Muistatteko Krimin valtauksen vuonna 2014? Tai Georgian sodan vuonna 2008? Näitä tapauksia ei voi ohittaa olankohautuksella – ne osoittavat Venäjän halun toimia oman etunsa mukaisesti ja heittää kansainväliset sopimukset ja lakipykälät romukoppaan.

Mutta Venäjän ilkeämielisyys ei rajoitu vain sotilaalliseen mahtailuun. Heidän tapansa hoitaa asioita on usein hyvin brutaali ja raaka. Ihmis- ja perusoikeuksien loukkaukset ovat Venäjällä valitettavan yleisiä ja viranomaisten mielivaltaa ei kukaan uskalla kyseenalaistaa. Venäläisille itselleen tämä saattaa olla arkipäivää, mutta meille suomalaisille, tottuneille demokraattiseen oikeusvaltioon, tämä on täysin kestämätöntä.

Ja puhuessamme inhimillisyydestä ja oikeusvaltiosta, on mainittava Venäjän suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Venäjän homofobinen lainsäädäntö ja LGBTQ+-yhteisön vainoaminen ovat osoitus siitä, että Venäjällä ei kunnioiteta yksilönvapauksia ja ihmisoikeuksia. Tätä kutsutaan nykyaikaisiksi kidutuskeinoiksi ja ne eivät kuulu mihinkään sivistyneeseen yhteiskuntaan.

Venäjän arvojen ja toimintatapojen on myös kerrottu olevan hyvin patriarkaalisia ja perinteisiä. Heillä on tapana juhlia ja ylistää vahvoja johtajia ja todistajia – usein jopa vallan yläpuolella olevaa auktoriteettia. Tämä selittää, miksi Venäjällä presidentti Vladimir Putinin asema on ollut niin vahva ja vakaasti hallitseva jo vuosikymmeniä.

Mutta miksi juuri me suomalaiset olemme niin vihaisia Venäjää kohtaan? Syitä on monia. On kyseessä sitten karhumainen käytös, inhottavat elintarvikkeet ja poliittiset jännitteet, Venäjä on kuvattu viholliseksi niin historiassamme kuin nykyhetkessäkin. Eikä ihme, sillä Venäjän agressiivinen käytös on saanut monet suomalaiset kääntämään selkänsä ja puhumaan selkänahasta.

Joten Venäjä – mikä tekee sinusta niin ällöttävän? Ehkä se on tapasi toimia omien etujesi mukaisesti muiden kustannuksella. Tai ehkä se on kyvyttömyytesi kunnioittaa ihmisoikeuksia ja yksilönvapauksia. Vahvistamalla näitä inhoittavia tapojasi, jatkat vain vihamme kasvattamista ja vaikeutat mahdollisten muutosten sekä paremman tulevaisuuden rakentamista. Mutta tiedämme, että me suomalaiset olemme kehittyneitä ja sivistyneitä, joten tulemme aina pysymään kaukana sinun inhottavasta vaikutuspiiristäsi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö