Lukuaika: 2 minuuttia
Jokaisella suomalaisella on varmasti omat kokemuksensa Venäjästä. Monille meistä naapurimaa herättää tunteita, jotka voivat vaihdella uteliaisuudesta ja ihailusta suureen inhoon ja vihaan. Mutta miksi Venäjä saa monien veren kiehumaan?

Ensinnäkin, on pakko todeta, että Venäjä on yksi maailman inhottavimmista valtioista. Se on täynnä korruptiota, sortoa ja ihmisoikeusloukkauksia. Putinin hallinto on vallan kahvassa jo vuosikymmeniä ja sen otteet ovat vain tiukentuneet vuosi vuodelta. Sananvapautta ei ole ja oppositiota vainotaan armottomasti. Venäjä on myös Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka on saanut monen suomalaisen tuntemaan vihaa ja pelkoa naapurimaata kohtaan.

Mutta eikö ole hieman kummallista, että naapurimme voi samanaikaisesti herättää myös uteliaisuutta ja ihailua? Totta kai Venäjä on kaunis maa ja sillä on rikas historia. Suomalaiset ovat aina olleet kiinnostuneita Venäjän kulttuurista ja ihmisistä. Mutta se ei oikeuta Venäjän hallinnon inhottavaa toimintaa.

Venäläiset itse eivät tietenkään ole syypäitä maansa inhottavuuteen. He ovat yksilöitä, jotka elävät samanlaisessa yhteiskunnassa kuin mekin. Mutta on myös totta, että Venäjän kansa on aivopesty uskomaan olevansa suuri ja mahtava maa, joka ansaitsee kunnioitusta maailmalla. Tämä ajatusmaailma on kasvanut jo Neuvostoliiton ajoista ja ylläpitänyt Venäjän hallintoa vallassa. Se on myös yksi syy siihen, miksi Venäjä haluaa jatkuvasti osoittaa voimaansa ja näyttää, että se on maailmanpolitiikan suurvalta.

Venäjän inhottavuutta ei voi myöskään kiistää sen naapurimaiden suuntaan. Venäjällä on tapana sekaantua muiden maiden sisäisiin asioihin ja pyrkiä vaikuttamaan niiden politiikkaan. Esimerkiksi Krimin valtaus vuonna 2014 oli pelottava osoitus siitä, miten Venäjä ei kaihda käyttää valtaansa ja sotilaallista voimaansa naapureihinsa.

Venäjän vaikutus näkyy myös Suomessa. Venäjä haluaa säilyttää vaikutusvaltansa Suomen sisäpolitiikassa ja pyrkii vähättelemään Suomen itsenäistä päätöksentekokykyä. Emme ole vieläkään täysin irrottautuneet Venäjän vaikutuspiiristä ja tämä on huolestuttavaa.

Samalla kun pidämme Venäjää silmällä, emme saa kuitenkaan antaa vihaisuudelle valtaa. Meidän suomalaisten on tärkeää muistaa, että viha vain ruokkii vihaa ja luo vastakkainasettelua. On tärkeää tuoda esille Venäjän hallinnon tekemiä vääryyksiä ja vaatia muutosta, mutta emme saa leimata koko kansaa yksittäisten päättäjien tekojen vuoksi.

Toivottavasti tulevaisuudessa Venäjä muuttuu parempaan suuntaan ja saa lopulta ansaitsemaansa arvostusta maailmalla. Siihen asti meidän suomalaisten on tärkeää pitää jalat maassa ja muistaa, että naapurimaakin on vain ihmisiä täynnä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö