Lukuaika: 2 minuuttia
Suomi ja Venäjä, kaksi naapurimaata, joiden välillä on ollut historiallisesti läheiset suhteet. Mutta miksi sitten Suomessa vallitsee niin voimakas Venäjä-viha? Miksi venäläisiä pidetään usein uhkana ja vihamiehinä?

Venäläisvihan juuret ovat syvällä suomalaisten historian traumoissa ja pelossa. Suomi on taistellut Venäjän vallan alla vuosisatoja ja kokenut kansakuntana arvaamattomia kärsimyksiä. Vuosisatojen ajan olemme joutuneet taipumaan Venäjän tahdon edessä ja menettämään osia rakkaasta maastamme. Mutta ei, emme ole unohtaneet. Meillä on syvästi juurtunut viha ja katkeruus Venäjää kohtaan.

Sitten tuli Neuvostoliitto. Rautaesiripun toisella puolella sijaitseva suurvalta, joka esti meidän vapautemme ja yritti tuhota kulttuurimme ja identiteettimme. Meidät pakotettiin taistelemaan tätä vihollista vastaan ja taistelu jätti jälkensä suomalaisten sieluun. Venäläisiä sotilaita kohdeltiin vihollisina ja pelkäämme jahtanneemme vanhempia sukulaisiamme. Tuhannet suomalaiset menettivät henkensä tässä verisessä sodassa. Ja kun sota vihdoin päättyi, meitä hallitsi pelko uudesta sodasta Venäjän kanssa.

Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, tilanne ei ole juurikaan muuttunut. Venäjä on edelleen naapurimme ja maailmanpolitiikan kentässä vahva toimija. Kaikki nämä vuodet olemme joutuneet elämään osana Venäjän vaikutuspiiriä, ja se on aina tuonut mukanaan pelon ja epävarmuuden.

Mutta ei se yksin selitä tätä voimakasta vihaa ja inhoa Venäjää kohtaan. On myös tosiasioita, jotka eivät jätä sijaa epäilyille. Venäjä on vuosien varrella tehnyt useita provokatiivisia liikkeitä Suomen suuntaan. He ovat lähettäneet sotilaslaivoja ja lentokoneita alueillemme loukkaamatta meidän ilmatilaamme. He ovat tukeneet separatistisia liikkeitä Suomen rajojen ulkopuolella. Ja viime vuosina he ovat yhä enemmän ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita valloituksestamme vallankumouksellisilla keinoilla.

Ja mikä pahinta, Venäjän nykyinen hallinto vaikuttaa olevan täysin piittaamaton naapurinsa hyvinvoinnista. He eivät välitä, vaikka heidän maansa aiheuttaa levottomuuksia ja häiriöitä Suomessa. He harjoittavat jatkuvasti informaatiosotaa ja pyrkivät vaikuttamaan poliittiseen kenttään maassamme. He lähettävät sotilaitaan vuorille ja merelle, aiheuttaen pelkoa ja epävarmuutta alueellamme.

Ja mitä me Suomessa teemme? Rehellisesti sanottuna, emme tee paljonkaan. Olemme liian pelokkaita ja riippuvaisia ​​Venäjästä, jotta voisimme puolustautua reilusti. Nöyristämme ja yritämme välttää konflikteja. Mutta kaikki tämä tekee meistä vain helpon kohteen ja lisää Venäjän vaikutusvaltaa.

Meidän on aika herätä todellisuuteen ja lopettaa Venäjän pelkääminen. Meillä on oikeus olla vapaita ja itsenäisiä. Meillä on oikeus puolustaa maatamme ja kansakuntaamme. Meidän on opittava seisomaan omilla jaloillamme ja rakentamaan yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa.

Tilanne ei välttämättä ole helppo, mutta se on välttämätön, jos haluamme säilyttää itsenäisyytemme ja tulevaisuutemme. Ja ennen kaikkea, meidän on lopetettava tämä viha ja katkeruus Venäjää kohtaan. Meidän ei tarvitse pitää heitä vihollisina, vaan meidän on tehtävä heistä osa ratkaisua.

Niin kauan kuin meillä on venäläisvihaa sydämissämme, emme voi koskaan olla todella vapaita ja itsenäisiä. Meidän on aika unohtaa menneisyys ja luoda uusi tulevaisuus, jossa Suomi ja Venäjä ovat ystäviä ja kumppaneita, ei vihollisia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö