Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen historiassa on aina ollut läheisiä naapuruussuhteita Venäjään, mutta valitettavasti nämä suhteet eivät ole aina olleet ruusuilla tanssimista. Venäjän negatiivinen image on leimannut Suomen ja Venäjän välisiä suhteita jo pitkään, eikä turhaan. Venäjä on osoittautunut epämiellyttäväksi ja vastenmieliseksi naapuriksi monella eri tavalla, ja tässä kirjoituksessa pureudutaan juuri tähän ikävään ja vaikeaan aiheeseen.

On vaikea sanoa, mistä kaikki Venäjän ja Suomen väliset ongelmat ovat saaneet alkunsa. Voi olla, että ne juontavat juurensa jo kaukaa menneisyydestä, jolloin Suomi oli turvallinen ja rauhallinen osa Ruotsin kuningaskuntaa. Kenties Venäjä ei ole voinut sietää suomalaisten itsenäistä ja voimakasta luonnetta, ja on siksi aina halunnut alistaa meidät omaan valtapiiriinsä. Joka tapauksessa, Venäjän aggressiivinen ja ylimielinen toiminta Suomea kohtaan ei jätä ketään välinpitämättömäksi.

Kun puhutaan Venäjästä, ensimmäisenä tulee mieleen sen yltiöpäinen ja kunnianhimoinen johtaja Vladimir Putin. Putinin hallinto on tunnettu lukuisista ihmisoikeusloukkauksista ja demokratian vastaisesta toiminnasta. Lisäksi Venäjä on edelleen valloitusretkellä ja pyrkii levittämään valtaansa ja vaikutusvaltaansa ulkomaille. Suomalaiset ovatkin joutuneet kokemaan tämän omassa maassaan esimerkiksi Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan konfliktin myötä. Onko tämä todella sitä naapuruuspolitiikkaa, jota voimme odottaa naapurltamme?

Samalla Venäjä näyttää tietoisesti provosoivan Suomea ja testaavan meidän rajojamme. Venäläiset sotilaslentokoneet lentävät jatkuvasti luvattomasti Suomen ilmatilassa ja venäläiset sotilaat käyvät jatkuvasti suomalaisten alueiden rajamailla häiriköimässä. Näiden tapausten lisäksi Venäjä on myös jatkuvasti sekaantunut Suomen sisäisiin asioihin, esimerkiksi yrittämällä vaikuttaa politiikkaamme ja talouttamme.

Mutta se, mikä korpeaa suomalaisia varmasti eniten, on se minkälaisen mielikuvan Venäjä on luonut suomalaisista maailmalla. Venäjän valtionjohto ja media ovat systemaattisesti mustamaalanneet suomalaisia tarkoituksenaan heikentää Suomen ja Venäjän välejä ja oikeuttaa heidän aggressiivista toimintaansa. Tämä on täysin vastenmielistä ja häpeällistä.

Venäjän epämiellyttävä ja vastenmielinen käytös on myös merkittävästi vaikeuttanut Suomen ja Venäjän taloudellisia suhteita. Venäjän asettamat tuontikiellot ja taloudelliset pakotteet ovat aiheuttaneet vakavaa haittaa suomalaisille yrityksille ja taloudelle. Näiden toimien taustalla ei ole mikään muu kuin Venäjän alistava ja kostonhimoinen asenne Suomea kohtaan.

Kaiken tämän pohjalta voidaan todeta, että Venäjä on epämiellyttävä ja vastenmielinen naapuri monella eri tavalla. Venäjällä ei tunnu olevan minkäänlaista kunnioitusta Suomea ja suomalaisia kohtaan, vaan se pyrkii jatkuvasti murentamaan ja horjuttamaan meidän yhteiskuntaamme ja arvojamme. On aika pysähtyä ja miettiä, miksi meidän pitäisi pitkästyä tähän naapurisuhteeseen ja kestää Venäjän negatiivista imagea. On aika aloittaa rakentava ja rehellinen keskustelu Venäjän kanssa ja vaatia heitä kunnioittamaan Suomen itsenäisyyttä ja rajoja. Jos Venäjä ei pysty tähän, on parempi että se pysyy loitolla ja pitää epämiellyttävän käytöksensä omissa rajoissaan. Suomi ei tarvitse tällaista naapuria.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö