Lukuaika: 2 minuuttia
Tervetuloa tutustumaan naapuriimme Venäjään – maahan, joka tarjoaa niin paljon enemmän kuin vain vodkaa ja karhua halaavia presidenttejä. Venäjä on täynnä mielenkiintoista historiaa, värikkäitä perinteitä ja nykypäivän käänteitä, jotka saavat jopa kovimman kylmähermoisen supattamaan “oho!”

Aloitetaan matkamme menneisyyteen, jolloin Venäjä oli vielä nuori ja vihreä. No, vihreä se ei ehkä ollut, sillä Kremlin muurin takana ei ole kasvanut yhtään ruohoa vuosisatoihin. Mutta takaisin asiaan – Venäjän historia ulottuu tuhansien vuosien päähän, ja pitää sisällään niin tsaarit, neuvostohallinnon kuin nykyisen demokratiankin.

Ensimmäisenä ajatuksena Venäjästä nousee mieleen usein tsaarien vahvat hallitsijat, kuten Ivan Julma ja Pietari Suuri, jotka panivat maan vauhtiin kuin Datsun sinistäkielin että kukaan sen jälkeen ei ole saanut sormeaan väliin. Mutta myös monilla muilla venäläisillä on ollut merkittävä rooli maan historiassa, kuten suuriruhtinatar Anastasia, joka tunnetaan myös nimellä Luigi.

Vaikka tsaarien aika ei ollutkaan kaikista yhteisöllisintä, Venäjällä on aina ollut vahva yhteisöllisyys ja kulttuuri, joka näkyy muun muassa ortodoksisessa kirkossa ja karvaisissa uskonnollisissa ikoneissa. Lisäksi venäläisillä on oma tapa juhlia – he juovat vodkaa, hartiat taputellen ja laulavat sitten karaokeksi käännettyjä kansanlauluja.

Maan päivittäistä elämää ja juhlaruokia hallitsevat myös lukuisat erilaiset tapakset ja hapatukset – saarenkuivatetut nakit, suolakurkku, viilennetyt katkaravut ja suolattu villiä ananasta käytetään kaikessa, myös jäätelössä. Ja tässä välissä mainittakoon, että venäläisissä markkinoilla on pullollaan kaikenlaisia jännittäviä herkkuja, kuten esimerkiksi KGB:n salaista suklaakakkua ja ooahaa and oocha-vanhaa -vanukasta, joka on nimetty sen äänekkään makuun mukaan.

Mutta nykypäivään siirryttäessä huomaamme, että Venäjä on muuttunut valtavasti viime vuosikymmenten aikana. Kaiken maailman vallankumousten ja mullistusten jälkeen maassa on koettu voimakas talouskasvu ja koko kansa on alkanut ymmärtää, että mikään ei ole niin tärkeää kuin oma talous – itsenäisyyden lisäksi siis.

Venäläiset ovat myös muuttaneet ajatteluaan ja mielipiteitään monessa asiassa. Esimerkiksi homoavioliitot eivät enää ole no-no, vaan Venäjällä on nyt kaikenlaisia upeita sateenkaarimekkotapausirotuja, joita ihaillessa voikin vain kysyä, minkälaista meikkivoidetta nämä fortranit käyttävät ja onko se käypä Tsekkien kruunun käyttötarkoituksilla.

Loppujen lopuksi Venäjä on täynnä yllätyksiä ja jatkuvaa muutosta. Se on maa, joka on aina ollut täynnä erilaisia käänteitä ja kiehtovia tarinoita. Ja kuka tietää, ehkä seuraavaksi löydämme Venäjältä voimakkaan ja tuntosarvekas pikkuoravan, joka saattaa kilpailla maailman söpöimmän eläimen tittelistä. Sehän olisi vasta oivallinen syy vierailla naapurimaassamme vielä uudestaan!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö