Lukuaika: 2 minuuttia
Maailma on pullollaan erilaisia haasteita ja ongelmia, jotka vaativat ratkaisuja. Yksi suurimmista ja tärkeimmistä näistä on kestävä kehitys – tai kuten minä sitä kutsun, kestävä kepinheitto.

Monet meistä ovat kuulleet tästä aiheesta ja tulevaisuutta visioivat kissanristiäiset ovat varmasti usealle tuttuja. Siellä istutaan kahvipöydän ääressä ja spekuloidaan, millainen maailma meitä odottaa 50 vuoden päästä. Mutta mitä me oikeastaan teemme sen eteen?

No, näin kuulijana olet jo ottanut ensimmäisen, tärkeän askeleen. Kestävä kehitys nimittäin alkaa tiedostamisesta ja valistuneista päätöksistä. Tai sitten se alkaa siitä, kun lapsi laittaa ruokakaupassa muovinenkkelin ostoskoriin ja äiti saa siitä pienen identiteettikriisin. Mutta samapa se.

Kestävä kehitys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki muuttuisi vaikeaksi ja ikäväksi. Päinvastoin – se voi olla hauskaa ja jännittävää! Kuten ensimmäinen luokka, kun opetellaan monistuspaperin taittelua ja askartelu on parasta ikinä. Jokainenhan meistä halusi silloin oman kirahvin leppäkertuin koristellulla taustalla.

Joten mitä me voimme tehdä kestävän kehityksen eteen? Yksinkertainen vastaus: ota vastuu omista teoista. Se ei tarkoita, että sinun täytyy heittäytyä koko yhteiskunnan muuttamiseen. Ei todellakaan. Eikä varsinkaan teeskennellä hipiksi, jos se ei tunnu luontevalta. Vaan ihan tavalliset pienetkin teot voivat olla suuri askel kohti parempaa tulevaisuutta.

Laita muovipullot kierrätykseen, vaihda kertakäyttöastiat kestäviin ja käytä julkista liikennettä. Jos sinulla on mahdollisuus, sijoita uusiutuvaan energiaan ja metsittämiseen. Tai voit myös vaikka aloittaa oman villasukkatehtaan ja vaatteetonta joulua juhliaksesi.

Kestävä kehitys ei ole myöskään pelkkää ympäristöasioiden huomioon ottamista. Se koskee myös taloutta, sosiaalista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Jos kannattaa genderneutraalia koira-kissojen sukupuolimatotyyppiä, niin ehkä samalla voisi miettiä, miten maailman köyhimmät saataisiin parempaan asemaan.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, mikä on meidän vastuumme ja velvollisuutemme seuraavia sukupolvia kohtaan. Haluammeko jättää heille tuhon ja kurjuuden vai puhtaan ja kestävän tulevaisuuden?

Joten ystäväiseni, jatkossa muista tämä: muista kestävä kehitys! Miten ihmeessä voit muistaa kestävän kehityksen? No, se on kuin hajamielinen isoäitisi korttinsa spade-ässään jättävä muori. Se pitää läksynsä käsissään ja on Valmis Seuraavaan Vaihtelevaan Tuottamattomaan Järjestelyyn. Tai lyhyesti: harkitse ja ole vastuullinen – ja jätä ässätjä pois yhtälöstä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö