Lukuaika: 2 minuuttia
Sosiaalinen media, se tunnettu ilmiö, joka on valloittanut nuorten sydämet ja ajankäytön täysin. Ennen vanhaan nuoret viettivät aikansa kekseliäiden leikkien ja ulkona temmeltämisen parissa, mutta nyt heidän päikkäriajastaan kilpailee Instagramin uusimmat filtterit ja TikTokin hauskat tanssivideot.

Nuoret eivät enää osaa elää ilman somea, se on kuin verenkiertoaan ohjaava autopilotti. Missä tahansa he liikkuvatkin, puhelin on aina kädessä ja somekanavat tarkkailussa. Puhuttaessa sosiaalisen median vaikutuksesta nuorten elämään, täytyy muistaa, että vaikutus voi olla hyvä tai huono.

Vaikka some onkin täynnä hauskoja meemejä ja söpöjä kissoja, se voi myös aiheuttaa paineita ja epävarmuutta omasta ulkonäöstä ja elämästä. Nuoret vertailevat itseään muiden täydellisiin somekuviin ja saattavat tuntea itsensä riittämättömiksi. Mutta ei hätää, some ei ole todellinen elämä! Moni somessa näyttävä kuvakin on käsitelty Photoshopilla, joten ihan jokainen ei oikeasti ole niin täydellinen kuin some antaa ymmärtää.

Some myös luo nuorille valtavan paineen olla jatkuvasti tavoitettavissa ja pitää yllä laajaa sosiaalista ympyrää. Aikaisemmin piti vain vastata puhelimeen, mutta nyt viestiäsi odottavat WhatsAppissa, Snapchatissa, Messengerissä, Instagramissa ja ehkä vielä Discordissakin. Onneksi on olemassa myös mahdollisuus laittaa puhelin äänettömälle ja ottaa hetki omaa aikaa somepimennossa!

Toisaalta some on myös mahtava tapa jakaa omia ajatuksia ja mielipiteitä sekä löytää samanhenkisiä ihmisiä ympäri maailmaa. Sieltä voi löytää kavereita ja jopa rakkauden! Some on myös loistava kanava saada tietoa ja oppia uutta, kunhan osaa erottaa luotettavan tiedon valheellisesta.

Some näkyy myös nuorten vaatekaapissa, sillä muodin ja trendien seuraaminen on helppoa somevaikuttajien avulla. Ehkä ei ihan joka vaatteen tarvitse olla merkkituotetta, mutta ainakin on hyvä tietää, mitä kaikkialla muualla päin maailmaa pidetään coolina.

Huolimatta sen vaikutuksesta nuorten elämään, some ei ole lähtenyt mihinkään ja tulee olemaan yhä tärkeä osa nuorten arkea. Tärkeintä on muistaa pitää sen käyttö tasapainossa ja oikeissa mittasuhteissa. Ja mikä parasta, somea ei tarvitse ottaa kovin vakavasti – loppujen lopuksi se on vain algoritmeja, filttereitä ja hassuja kissavideoita.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö