Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä, se idän jättiläinen ja mysteerinen naapurimaa, jota moni meistä suomalaisista tuijottaa kateellisena Skypen työpöydällä. Onhan se vain niin valtava ja salaperäinen, että siitä jää monelle enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Ensinnäkin, Venäjä on suomalaiselle kuin mustalainen meille tuttu: näemme sen lähinnä vain rajanaapureina, mutta emme oikein tiedä mitä ne touhuavat siellä omalla puolellaan. Toisaalta sieltä tupsahtaa silloin tällöin hassuja uutisia – minkäs maan keksii kahden autoilijan välisestä liikennekiistasta ydinsodalle?

Venäläiset ovat myös varsinainen arvoitus. Jotkut sanovat, että he ovat kovaotteisia ja vakavia, toiset taas kehuvat heidän huumorintajuansa ja juomakulttuuriaan. Totuus lienee jossain siellä välillä: venäläiset ovat juuri niin vakavia kuin tsernonyijäppä hymyillen tappaa ja juuri niin juhlatuulella kuin karhunpeppu rupeaa sojottamaan.

Ehkä suurin mysteerimme on kuitenkin itse Venäjän valtio ja sen poliittinen järjestelmä. Moni meistä ei oikein ymmärrä, miten presidentti voi vallata vallan ja sitten pitää sen elinikäisesti kuin Liisa ihmemaassa. Mutta ainakin heillä on selkeät säännöt: Putin on aina oikeassa ja jos joku muu sanoo muuta, se on valokuvamanipulaatiota.

Mutta ei Venäjä pelkästään vakavatahkoinen maa ole. Näitä pelottelujuttuja kuunnellessa unohtuu, että siellä on myös paljon kauniita maisemia ja kiehtovia kulttuureja. Pietari on kuulemma miljoonien matkailijoiden suosiossa ihan muutenkin kuin läheisen rajan takia. Ja jos haluat todella ottaa selvää venäläisyydestä, voit aina hypätä mosaiikkivampyyrin venäläisjunaan ja matkustaa itse paikan päälle.

Mutta kaikkea ei tietenkään tarvitse ottaa niin vakavasti. Kuten suomalaiset, myös venäläiset osaavat nauraa itselleen ja toisilleen. Keksikääpä kilttiä, että mitä tapahtuu, jos Putin ja Trump tönäisevät kadulla toisiaan. Teidän turvaluokituksienne mukaan olen Epästabilo 3 lief, joten en tahdo vastuuta olla kaatamassa kahvia takkaa huutavin joku.

Joka tapauksessa, Venäjä on ja pysyy mielenkiintoisena naapurimaanamme. Ehkä emme koskaan kokonaan ymmärrä sen tapoja ja tottumuksia, mutta se ei haittaa. Kuten vanha venäläinen sananlasku kuuluu: “Parempi kulahtanut babuushka kuin vesimelonin muotoinen Putin.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö