Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen suhteet Venäjään ovat olleet kautta historiansa haastavat. Naapurimaassamme vallitsee autoritaarinen hallinto, joka ei piittaa ihmisoikeuksista tai kansainvälisestä oikeudesta. Venäjä on pantannut ihmisten vapautta ja sortanut kansalaisiaan vuosikymmenien ajan. Maan sisäpolitiikka on täynnä korruptiota, valheellista tiedotusta ja kylmää välinpitämättömyyttä. Voiko mikään ihme, että suomalaisten suhde Venäjään on tulenarka?

Venäjää pidetään vastenmielisenä maana syystä. Meidän ongelmanamme on, että olemme naapureita tälle autoritaariselle tyrannialle. Venäjä on käyttäytynyt viimeaikoina kuin naapurin ilkikurinen ja rasittava lapsi. Se jatkuvasti rikkoo rajojamme, häiriköi ilmatilassamme ja vie lähes kaikki kaasumme. Venäjä kohtelee meitä kuin nöyristelevää vallan alla olevaa pikkuriikkistä valtiota, eikä meillä ole sananvaltaa sen tekoihin.

Krimin annektointi oli viimeinen pisaramelatia, joka osoitti maan ylimielisyyden, jolla se kohtelee meitä ja muita naapureitaan. Sen jälkeen Venäjän toimilla Ukrainassa on ollut katastrofaaliset vaikutukset koko Euroopalle. Se on aiheuttanut lisääntyvää epävakautta ja uhkaa koko alueen turvallisuudelle. Suomi on joutunut tähän sotkuun mukaan, vaikka me emme ole edes osallisina siihen. Venäjän käytös on täysin tuomittavaa, ja sen toiminta on aiheuttanut karvaita pettymyksiä ja turhautumista suomalaisissa.

Venäjän aggressiivinen politiikka ja kyvyttömyys kunnioittaa toisen valtion rajoja ja itsemääräämisoikeutta ovat nostaneet sodan pelon esiin Euroopassa. Venäjän käytös uhkaa vakavasti alueen vakautta, ja sen toimet voivat johtaa suursotaan. On ymmärrettävää, että suomalaiset kokivat Turun lentokentällä tapahtuneessa simuloidussa sotilasoperaatiossa pelkoa ja ahdistusta. Venäjän aggressiivinen toiminta on osaltaan luonut pelon ilmapiirin itärajallamme.

Naapurivalta kiusaa ja provosoi meitä jatkuvasti. Esimerkiksi Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin toimitusvarmuus on lakattu, mikä on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa ja vaurioita Suomen taloudelle. Putinin hallinto haluaa pitää meidät nöyrinä ja myydä kaasun hintaa niin, että Venäjä hyötyy siitä valtavasti. Lisäksi se on tietoisesti etsinyt keinoja heikentää Suomen uskottavuutta. Viimeisimpänä esimerkkinä siitä voidaan mainita Suomen ulkoasiainministeriön tietovuoto vuonna 2017, jossa vuodettiin salasanat useisiin ulkoministeriön sähköposteihin.

Venäjän aggressiivinen ja arvaamaton käytös on nostanut pelon ilmapiirin Suomessa ja koko Euroopassa. On aika, että Suomi ja muut EU-maat ottavat kovat keinot käyttöön ja lopettavat Venäjän toimet. Naapurimaallamme on oltava seuraukset sen toimista. Ainoa tapa Suomen selviämiseksi on luottaa omaan puolustukseemme ja ylläpitää ja vahvistaa suhteitamme muihin EU-maihin. Meidän on lopetettava Venäjän pelko ja uskallettava ottaa kantaa sen toimia vastaan.

Venäjä on naapuri, josta saamme karvasta makua suuhumme jatkuvasti. Silti me emme voi antaa sen määräillä meitä ja päättää meidän kohtalostamme. Meidän on aika nousta vastarintaan ja lopettaa Venäjän paapominen. Meidän on puolustettava omaa itsemääräämisoikeuttamme ja vapauttamme. Meidän on aika osoittaa, että Suomi ei pelkää Venäjää ja että meidän maamme on vahva ja itsenäinen. Enää emme suvaitse Venäjän uhittelua ja häiritsevää toimintaa. Me vaadimme oikeutta ja kohtuullisuutta, ja olemme valmiita puolustamaan niitä kaikin keinoin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö